Hvad er apoplexy?

Apoplexy er ukontrolleret blødning i hjernen på grund af en cerebrovaskulær ulykke (CVA), hvilket resulterer i pludselige bevidstløshed og lammelse af forskellige dele af kroppen. Også kendt som et slagtilfælde, opstår apopleksi, når en arterie eller blodkar i hjernen er blokeret eller brudt, alvorligt reducerer blodtilførslen, der bærer ilt og næringsstoffer til hjernen. Uden ilt og næringsstoffer begynder hjerneceller at dø inden for få minutter. En delikat balance i mængden af ​​blodforsyning til hjernen er afgørende for at undgå et slagtilfælde.

Årsager. Apoplexy kan forekomme, hvis der er for meget blod i hjernen. Dette kaldes et hæmoragisk slagtilfælde. Hæmoragiske slag forekommer, når et blodkar i hjernen knækker eller lækker på grund af udbrud af andre sygdomme, såsom højt blodtryk og aneurisme. Intracerebrale og subarachnoide blødninger er to eksempler på denne type slagtilfælde.

Apoplexy kan også ske, hvis der er for lidt blod i hjernen. Dette er et iskæmisk slagtilfælde og resulterer i død af uerstattelige hjerneceller. Otteogtreds procent af sagerne falder inden for denne gruppe. De to mest almindelige former for iskæmiske slagtilfælde er trombotiske og emboliske slagtilfælde.

Symptomer. Mere end et af disse symptomer kan optræde pludseligt og hurtigt

Selvom apopleksi normalt ikke giver nogen advarsel, er der en mulig indikation, der udfælder denne tilstand – det forbigående iskæmiske angreb (TIA). TIA er meget som et slagtilfælde, hvorved blodstrømmen til bestemte dele af hjernen afbrydes. Imidlertid er TIA en midlertidig tilstand, der varer mellem flere minutter og 24 timer og efterlader ingen permanente bivirkninger. TIA symptomer ligner dem af apopleksi og er en alvorlig advarsel om, at et fuldstændigt angreb kan forekomme kort tid.

Apoplexy er den førende årsag til handicap og den tredje førende dødsårsag i USA (USA). Denne tilstand betragtes derfor som en medicinsk nødsituation og kræver hurtig behandling for at forhindre eller minimere alvorlige skader. Afhængigt af den slags slagtilfælde og den del af hjernen, der er involveret, kan denne tilstand forårsage irreversibel hjerneskade og dens efterfølgende handicap. Alvorlige angreb kan føre til permanent lammelse på den ene side af kroppen eller påvirke evner som tale, bevægelse og hukommelse. Mens nogle patienter genvinder helt, lider to tredjedele af de overlevende overlevende af en form for handicap.