Hvad er dermatitis?

Dermatitis er et catch-all begreb for en gruppe af hudforhold, der forårsager udslæt. Disse udslæt er typisk, men ikke altid, resultatet af en allergisk reaktion. Typer af dermatitis omfatter eksem og skæl, såvel som dem, der er forårsaget af allergier. Passende behandling afhænger af den præcise årsag til tilstanden, men indeholder ofte enten oral eller topisk medicin. I de fleste tilfælde undgår udløsere, når de er identificeret, at udslætene bliver klare over tid.

Symptomer afhænger af en række faktorer, herunder reaktionens placering, sværhedsgrad og varighed. De mest almindelige er kløende udslæt og rødmet hud, selv om tørt flaky hud, blærer, skællende hud og skorpefulde læsioner også kan forekomme. Udslætene kan have skarpt definerede grænser, eller det kan gradvis falme ind i den omgivende hudtone afhængigt af årsagen.

En af de mest almindelige udslæt er allergisk kontaktdermatitis, som skyldes, at huden udsættes for et allergen. Fælles allergener omfatter visse planter, parfume og lotion dufte og stofbehandlinger og farvestoffer. En allergisk reaktion kan screenes med en plasterprøve, hvor en lille mængde af det relevante stof gnides på et område af udsat hud og kigget på en reaktion. En almindeligt anvendt patch test er True Test, som viser mere end 30 forskellige allergener, herunder forskellige former for skimmel og pollen. Reaktioner kan udvikles hvor som helst på kroppen, der har været udsat for allergenet.

Seborrhoeic dermatitis, en anden almindelig tilstand, betegnes sædvanligvis som skæl- eller vuggehætte, når det forekommer hos spædbørn. Det udvikler oftest på hovedbunden og dele af ansigtet, men kan nogle gange ses på ljummen eller brystet. Skæl er delvis en følge af, at huden reagerer på en af ​​en familie af gær, der hedder Malassezia, kombineret med overskudsproduktion af hudolier. I de fleste tilfælde er det let behandlet med et antisvampemiddel, såsom en over-the-counter anti-skæl shampoo.

Tegnene og symptomerne på eksem kan ligne dem af en kontaktallergi, men de stammer fra forskellige årsager. Selvom mange mennesker med eksem også er påvirket af sæsonbetingede allergier eller astma, er denne tilstand forårsaget af overfølsomhed over for hud snarere end ved en allergisk reaktion. En overfølsomhedsreaktion er en, hvor immunsystemet reagerer stærkt, men ikke specifikt til en lang række stoffer, der forårsager rødme og irritation af huden og ofte blærer. Eksem er en kronisk tilstand og kan forværres ved udsættelse for ru stoffer, kemikalier, forkølelse eller tør luft, pludselige temperaturændringer og andre irritationsmidler. Stress kan også forårsage en opblussen af ​​symptomer.

Dette udtryk refererer til hudirritation, der udløses af en hudinfektion, men er ikke direkte forårsaget af den. Ofte er årsagen en gær- eller svampeinfektion. For eksempel kan en primær infektion med Tinea Pedis, den svamp, der forårsager atletens fod, undertiden forårsage en sekundær udslæt for at udvikle sig andre steder på kroppen. Når disse forekommer, har disse sekundære udslæt en tendens til at forekomme mellem en og tre uger efter den oprindelige infektion og typisk forekommer med mere alvorlige symptomer.

Dermatitis kan skyldes udsættelse for en række kemiske irritationsmidler, herunder syrer, baser og opløsningsmidler. Sterke kemikalier kan hurtigt forårsage farlige forbrændinger, men fortyndede stoffer medfører ofte irritation. Mange mennesker bemærker udslæt udvikle sig, hvis de for eksempel bruger meget tid i en klorbelastet swimmingpool, eller hvis de bruger kraftige rengøringsmidler uden tilstrækkelig hudbeskyttelse. De fleste rengøringsmidler, samt kemikalier, der anvendes til metalbearbejdning, maling og træbehandling, kan forårsage denne type hudtilstand, og derfor anbefales gummihandsker og andre beskyttelsesbeklædning generelt.

Grundårsagen til de forskellige typer dermatitis er en immunreaktion, der trækker immunceller og molekyler til kontaktstedet. Udgivelsen af ​​immunkemikalier kaldet histaminer er i høj grad ansvarlig for den karakteristiske kløe og rødme. De fleste behandlinger sigter derfor mod at kontrollere immunresponset på udløsningsmidlet.

Behandlinger kan variere, men nogle er almindeligt anvendt til en række udslæt. Til milde tilfælde er en antihistaminmedicin normalt nok til at tillade kløen at aftage, indtil udslætet selv heler. For mere alvorlige eller kroniske udslæt, kan en læge muligvis ordinere et aktuelt steroid, men fordi steroider er et bredspektret immunundertrykkende middel, er disse medicin kun beregnet til kortvarig brug. Mange mennesker finder, at de er i stand til at reducere eller eliminere kontakt med de irriterende stoffer, der forårsagede udslæt, hvilket forhindrer yderligere problemer. I nogle tilfælde, som eksem, kan eksponeringen ikke kontrolleres fuldstændigt, og langsigtet eller endog livslang overvågning og behandling er nødvendig.