Hvad er iv terapi?

IV terapi eller intravenøs behandling består af at administrere essentielle væsker direkte i venen. Specifikke medicin eller næringsstoffer holdes i en fleksibel plastpose og en lang plastrør strækker sig fra bunden af ​​denne taske. En hypodermisk nål er fastgjort til enden af ​​plastrøret og indsættes i venen. IV terapi kan være nødvendig af forskellige årsager. Denne type terapi er den hurtigste måde at administrere medicin på hele kroppen.

Der er forskellige vener eller steder, der bruges til placering af en IV. De mest almindelige årer er på underarmen. Af og til kan venerne på bagsiden af ​​hænderne også bruges. Hvis disse almindelige årer af en eller anden grund ikke kan anvendes, kan en IV placeres i en ben- eller fodveje, selv om dette er meget sjældent. En nyfødt baby kan have blodårer i arme eller ben, som er for små til behandling med IV, i hvilket tilfælde skalbundsårene kan bruges.

IV nåle er placeret i hvad der kaldes perifere årer. Dette betyder, at IV-linjen kun er indsat i huden og ikke i brystet eller i maven. Nålen har et plastik cover kaldet en kanyle, som faktisk er et lille forlænget kateter. Efter den første injektion med IV nålen kan nålen fjernes. Et kanylkateter forbliver stationært i blodåren, og det er sådan, hvordan de essentielle væsker administreres under IV-terapi.

Kanylkateteret kommer i varierende størrelser eller målere, og de bruges til forskellige ting. For eksempel vil et spædbarn kræve en meget lille størrelse kanyle. Mellemstor kanyle bruges til ting som blodtransfusioner eller bloddonationer. Jo højere antallet af måleren er, jo mindre kanylen. Stor kanyle bruges typisk i nødsituationer til at levere de essentielle væsker straks.

Under IV-terapi kan der opstå visse komplikationer. Hvis injektionsstedet ikke holdes rent, kan en infektion forekomme. Åbenene er meget skrøbelige, og når nålen og kanylen ikke er korrekt anbragt i venen, kan den blive beskadiget eller revet. En overdreven blødning kan også være en komplikation af IV-terapi. Når IV terapi bruges i lang tid, skal kanylen ændres hver 96. time for at undgå infektioner.