Hvad er kunstigt blod?

Kunstigt blod er et grundlæggende fyldstof til det humane kardiovaskulære system, der anvendes i nogle medicinske procedurer eller til behandling af visse tilstande. Det er også kendt som blodsurrogat eller blodsubstitut, og selvom det ikke fungerer som en fuld erstatning for blod, hjælper det med at optage plads og bære nogle vigtige gasser. Der er to hovedkategorier af kunstigt blod: iltbehandlinger, til blod, der bærer ilt, og volumenudvidere til inert blod.

Når der opstår alvorlige traumer, er der en alvorlig fare for, at blodvolumenet bliver reduceret til et punkt, hvor de resterende røde blodlegemer ikke længere kan oxygenere kropsvæv, hvilket kan resultere i vævsskade eller død. Faux blod løser dette ved at fungere som en volumen ekspander, der udgør for den tabte mængde blod. Fordi ægte blod har en betydelig kapacitet til at transportere ilt, så længe volumen er tilbageholdt, kan selv et fortyndet forhold af ægte blod til kunstigt blod være tilstrækkeligt til at holde en person i live. Selv ved halvdelen af ​​det normale niveau af ægte blod, med kunstigt blod kan en persons iltniveau være omkring tre fjerdedele af normen. Ved den ydre grænse kan en person, der anvender volumenudvidelser, komme ned til så lidt som en syvendedel af deres normale røde blodtal og forbliver stadig stabile.

Problemet med at skabe en blodsubstitut, der kan bære ilt effektivt, har været en vanskelig, og der er i øjeblikket to hovedmetoder til at få kunstigt blod til at gøre dette. Den første bruger perfluorcarboner til at transportere ilt og frigive det. Perfluorcarboner blandes med en række andre ting, herunder salte, næringsstoffer, antibiotika og vitaminer, for at skabe en sammensat så tæt på ægte blod som muligt. Perfluorcarboner kan faktisk have nogle fordele i forhold til virkelige røde blodlegemer, i form af deres lille størrelse, som gør det muligt for dem at rejse gennem kapillærer, der lukker ned til røde blodlegemer, hvilket hjælper med at iltet væv ellers afskåret. Perfluorcarbonbaserede fauxblod inkluderer Fluosol-DA-20, PHER-O, PERFTEC og Oxycyte.

Den anden metode bruger hæmoglobin afledt af dyr, mennesker eller skabt med rekombinante DNA teknologier. Hæmoglobin, selv om det er en naturlig bestanddel af røde blodlegemer, kan forårsage nyretoksicitet, når den anvendes i ren form, så det skal behandles på en række måder, inklusiv indkapsling. Der er en række forskellige hæmoglobinbaserede kunstige blodarter under udvikling, herunder Hemospan, Oxyglobin, Hemopure og PolyHeme. Hemoglobinbaserede produkter er den type, som mest forfølges af det amerikanske militær til brug på marken, og derfor bliver en stor del investeringer og forskning rettet til dette område lige nu.