Hvad er ankel bursitis?

Foden og ankelen indeholder flere væskefyldte sacs kaldet bursae, der hjælper med at dæmpe og smøre knogler, muskler og sener. Ankelbursitis henviser til en tilstand, hvor en eller flere af bursæerne bliver betændt, hvilket fører til konstant smerte og rødme i huden. De fleste tilfælde af bursitis skyldes gentagne overanvendelser og anstrengelser under sport eller andre fysiske aktiviteter. Mild bursitis kan sædvanligvis behandles hjemme ved at hvile og glasur leddet i flere dage, selvom kronisk ankel smerte skal vurderes og behandles af en læge.

Bursae består af membranforinger og synovialvæske, et tykt stof, som giver beskyttelse og reducerer friktion mellem bevægelige dele. Bursitis opstår, når foringen af ​​en bursa bliver irriteret og hævet. Flere bursae kan blive påvirket i foden og ankelen, selvom det mest almindelige inflammationssted er den retrocalcaneale bursa mellem akillessenen og hælbenet. Bagenden af ​​hælen er normalt ømme, og huden kan være rød og varm. En person vil sandsynligvis have kronisk smerte, som forværres under og efter fysisk aktivitet.

Ankelbursitis er mest almindelig hos atleter og arbejdstagere, som ofte skal gå, strække og knæle for at udføre opgaver. Når anklerne regelmæssigt udsættes for intens belastning, som det er almindeligt i spor og basketball, overstyrer friktionen mellem muskler, sener og knogler bursæen og fører til inflammation. Tilstanden kan forværres, hvis en person bærer sko, der er for stramme og ikke giver tilstrækkelig polstring i hæl- og ankelområderne. Desuden kan utilstrækkelig strækning inden fysisk aktivitet øge risikoen for ankelbursitis og andre skader.

Medicinske eksperter anbefaler stærkt folk at rapportere symptomer på ankelsmerter til deres læger, selvom de er milde. Den tidligere ankelbursitis opdages, jo lettere er det at afhjælpe. En læge kan foretage en fysisk undersøgelse og spørge patienten om hans eller hendes symptomer for at foretage en ordentlig diagnose. Hvis en alvorlig tilstand mistænkes, kan lægen beslutte at gennemføre en magnetisk resonansbilledskanning for at se omfanget af bursa-skade.

En patient med mindre bursitis instrueres typisk for at undgå intens aktivitet, hvile anklen så meget som muligt og anvende en ispakke regelmæssigt for at lette smerte og hævelse. Over-the-counter anti-inflammatoriske medicin kan yderligere bidrage til at reducere symptomer. Med korrekt pleje har bursitis tendens til at blive løst på mindre end en måned.

I et mere alvorligt tilfælde af ankelbursitis kan en læge beslutte at injicere en kortikosteroidopløsning direkte i ankelen for øjeblikkeligt at nedsætte betændelsen. Lægen kan ordinere smertestillende medicin og læg anklen i en bøjle eller støbning for at holde den ubevægelig i helbredelsesfasen. Lægen kan hvert par uger vurdere anklen og sørge for fysisk terapi for at hjælpe patienten med at genvinde styrke og fleksibilitet. I sjældne tilfælde kan bursitis være dårligt nok til at kræve kirurgi for at fjerne den ramte bursa.