Hvad er basal ganglia infarkt?

Basal ganglia infarkt indebærer en forstyrrelse af blodgennemstrømningen i de små arterier, der er placeret i den hvide cortex hvide stof. Betingelsen kan forekomme i enhver alder, og bidragende faktorer udvikler sig typisk omkring visse eksisterende medicinske tilstande, der omfatter blodforstyrrelser, diabetes og hypertension sammen med infektioner. Symptomerne varierer med omfanget af blokering og cellulær skade. Behandling omfatter generelt at korrigere den underliggende tilstand, forhindre yderligere skade og muligvis vedvarende rehabilitering.

Området kendt som basalganglia refererer til en gruppe af basale kerner, der ligger dybt inde i forgrunden. Regioner i denne del af hjernen omfatter amygdala, kaudatet, putamen og substantia nigra. Læger kan henvise til disse områder af hjernen som corpus striatum, striatum eller lentikulære kerne. Dette er generelt det område, der er ramt af Parkinsons sygdom.

Patienter fra barndommen kan opleve basal gangliainfarkt en til tre måneder efter tilsyneladende at komme sig fra bakterielle, svampe- eller virusinfektioner. Organismerne rejser generelt til hjernen, hvor de producerer betændelse og hævelse. Det forhøjede tryk forhindrer normal væskescirkulation og kan komprimere eller briste små arterier. Uden tilstrækkelig blodgennemstrømning ophører kommunikationen mellem neuroner, hjernen udsender kemiske signaler, og væv begynder at dø.

Undersøgelser tyder på, at 20% af alle voksenalderen er typisk placeret i de basale ganglier. Personer med diabetes kan udvikle lipid-, protein- og sukkermolekyl koaguleringer, der adhærer til endotelet, den indre foring af arterielle vægge. Ikke kun vægge tykkere, de taber også elasticitet og passagen, eller lumen, indsnævres. Hypertension producerer ofte endotelskader, der forårsager fibrøs arvævdannelse. Kroniske inflammatoriske sygdomme, herunder lupus, kan også bidrage til skader på skibe eller lækage.

Aterosklerose forårsager ofte plaqueformationer, som klæber til karvægge eller bidrager til unormal koagulationsdannelse. Blodforstyrrelser, der producerer en overflod af blodceller, abnormale blodlegemer eller forårsager forøget koagulering, kan også blokere skrøbelige arterier. Disse lidelser omfatter generelt polycytæmi og seglcelleanæmi.

Personer med basalganglierinfarkt oplever ofte i første omgang alvorlige hovedpine, kvalme, opkastning og bevidstløshed. Patienterne kan udvise ansigtsløshed, lammelse på den ene side af kroppen og taleabnormiteter. Nogle udvikler muskelstivhed eller spastiske, ukontrollable bevægelser. Et mildt infarkt kan påvirke balancen, forårsage sværhedsvanskeligheder eller manglende evne til at bruge en arm.

Kognitivt kan folk udvise vanskeligheder med forståelse eller koncentration. Nogle basale gangliainfarktspatienter oplever personlighedsændringer, der omfatter symptomer på depression. Andre kan udvise ekstrem vrede, manglende motivation eller obsessiv-kompulsiv adfærd.

Billedbehandling, der evaluerer blodgennemstrømningsundersøgelser, kan gøre en endelig diagnose. Blodprøver indikerer generelt blod- eller koagulationsforstyrrelser. Læger ordinerer generelt antiinfektive lægemidler til uløste infektioner, og patienter kan modtage blodpropper eller smertestillende medicin og behandlinger designet til at reducere intrakraniel inflammation og tryk. Personer, der oplever mental forvirring, eller dem, der ikke er opmærksomme på fysiske underskud, kan kræve sikkerhedsforanstaltninger.