Hvad er bøllefemfysem?

Bullous emfysem er en medicinsk tilstand, hvor sfæriske luftsække i lungerne bliver alvorligt forstørrede og i sidste ende brister og forringes. Enkeltpersoner med progressiv pungel emfysem oplever ofte brystsmerter, vejrtrækningsbesvær, kronisk hoste og andre svækkende symptomer relateret til manglende ilt i blodet. I de mest alvorlige tilfælde kan tilstanden forårsage, at en eller begge lunger falder sammen og kræver nødoperation for at genoprette eller fjerne lunger. En person, der mener, at han eller hun kan opleve de første tegn på lidelsen, skal straks kontakte en læge for at foretage en korrekt diagnose og sørge for behandling.

Normale menneskelige lunger er afhængige af småluftsakser til indtagelse af ilt og fordeles i blodet. I tilfælde af denne type emfysem bliver luftsækkene overinflated og cystiske, hvilket sætter overskydende belastning på normalt lungevæv og blokerer oxygen fra at nå blodbanen. Luftsækkene bliver ofte betændt og kan endda briste, hvilket alvorligt begrænser lungevirkningen. Læger og læger har identificeret rygning, sarkoidose og genetiske tendenser som de mest almindelige årsager til denne sygdom. Eksponering for luftbårne patogener, bronkitis og kronisk obstruktiv lungesygdom kan også bidrage til udvikling af tilstanden.

De fleste mennesker med bullous emfysem oplever åndenød, hvæsende vejrtrækning, hoste op i slim og centraliseret smerte i deres kister, især når de udøver fysisk aktivitet. Nogle patienter lider af kvalme, tab af appetit og træthed som følge af konstante vejrtrækningsproblemer. Sænkede iltniveauer i blodet kan resultere i hjerteproblemer, svaghed og misfarvning af negle og tånegle.

Uddannede læger kan udføre en række tests for at diagnosticere bullous emfysem. En patient kan blive bedt om at blæse ind i et spirometer for at måle lungekapacitet eller bære et oximeter på sin finger for at beregne iltniveauerne i blodet. En læge kan også tage røntgenstråler eller computertomografiske scanninger for at kontrollere forstedeværelsen af ​​forstørrede og beskadigede luftsække. Når emfysem er bestemt til at være årsagen til patientens symptomer, kan lægen designe en individualiseret behandlingsplan.

Behandling for bullous emfysem fokuserer normalt på at øge luftstrømmen i lungerne. Dette kan opnås ved at holde op med at ryge, tage antibiotika for at kontrollere hævelse eller infektioner, ved hjælp af inhalatorer, der indeholder koncentrerede receptpligtige steroider, eller ved at anvende en supplerende iltmaskine. I svære tilfælde af emfysem eller nødsituationer, hvor en lunge har kollapset, kan det være nødvendigt at operere for at fjerne skadede lungesystemer eller hele organer. Lungtransplantationer anses normalt som en sidste mulighed for at lindre symptomer.