Hvad er hirschsprungs sygdom?

Hirschsprungs sygdom er en medfødt tilstand, som kan forårsage ekstrem forstoppelse, smerte og dødelig blokering af tarmene. Anæmi, blodige afføring og diarré kan også mærkes med tilstanden. Kirurgi, selvom intensiv, kan behandle årsagerne, og de fleste børn med Hirschsprungs sygdom fører normale liv efter operationen.

Hirschsprungs sygdom manifesterer sig som mangel på egnede nerveceller i tyktarmen eller tyktarmen. Når kroppen ikke kan mærke, at tyktarmen er fyldt med affaldsprodukter, kan tarmene sikkerhedskopiere. Hos spædbørn kan dette ses som infarkt af tarmbevægelser, som kan ledsages af smertefulde spasmer. På grund af større tarmbevægelser kan den følsomme hud omkring anusen rive og forårsage blod i afføringen. Blod kan også svømme i tyktarmen.

Hirschsprungs sygdom er ofte svært at diagnosticere hos spædbørn, der er fodret med formel. Sensibiliteter for ingredienser i formel resulterer ofte i forstoppelse og smertefulde mave. Ofte skal flere formler prøves, før man finder en, der er let fordøjelig. Formlen, selvom den bruges af mange forældre, kan ikke replikere let fordøjelighed forbundet med humant modermælk.

Børn med Hirschsprungs sygdom, der udelukkende ammer, vil sandsynligvis modtage tidligere diagnoser, fordi intet i teorien ikke må blande sig i spædbarnets fordøjelse og gennemføring af afføring under brystmælken. I ammende babyer er tarmbevægelser sædvanligvis ret bløde og kan forekomme flere gange dagligt. Manglende tarmbevægelser bør noteres til børnelæger, da dette også kan betyde, at de ikke trives eller andre intestinale lidelser.

I nogle tilfælde, selv hos ammende børn, forsinkes en diagnose af Hirschsprungs sygdom, fordi modermælken kan påvirkes af moderen, der spiser bestemte fødevarer, som barnet kan være følsomt over for. I disse tilfælde kan tilstedeværelsen af ​​forstoppelse hos et spædbarn først lindres ved at fjerne fødevarer fra moderens kost, som kan medføre allergi hos spædbarnet. Fødevarer som mælk, chokolade og kaffe kan alle være mistænkte.

Når allergifremkaldende fødevarer fjernes, og forstoppelse stadig er til stede, kan børnelæge henvise barnet til en pædiatrisk gastroenterolog for yderligere test. De mest anvendte testmetoder er barium røntgen og cellebiopsi. Cellebiopsi, men mere invasiv, er guldstandardtesten, fordi lægen kan bemærke fraværet af nerveceller og bekræfte Hirschsprungs sygdom.

Den normale behandling for en person med Hirschsprungs sygdom kaldes en træk gennem kirurgi. Den ikke-funktionelle del af tarmen fjernes, og tarmområdets områder med normale celler genforenes. Dette resulterer i en sund tarmkanal og har en høj grad af succes.

Lejlighedsvis har børn udviklet en betydelig infektion i deres tyktarmen, før de trækker gennem kirurgi og skal gennemgå en stomi. I denne procedure fjernes den smittede del af tarmene først, og fækalt stof samles i en pose uden for kroppen. Denne procedure er normalt midlertidig, og når barnet genvinder sundhed og styrke, vil han eller hun gennemgå trækningen.

Børn, der ikke har haft en tidlig diagnose af Hirschsprungs sygdom, har større risiko for livstruende infektioner. De kan også udvise dårlig vækst og udvikling og kan opkaste galde oftere end sunde børn. Symptomer på infektion kan omfatte øget opkastning, diarré og høj feber. Hvis Hirschsprungs sygdom mistænkes, kræver sådanne symptomer øjeblikkelig lægehjælp.