Hvad er kryptisk tonsillitis?

Kryptisk tonsillitis er en medicinsk tilstand, hvor kalkholdige aflejringer, der er fremstillet af calciumcarbonat, former og hærder i sprækkerne eller krypterne af palatinmandillerne placeret bag på halsen. Disse forekomster, kaldet tonsilloliths, tonsil sten eller zots, kan forårsage ubehag, ondt i halsen og halitosis eller dårlig ånde. Hvis de er små, er de imidlertid ofte asymptomatiske.

Kryptisk tonsillitis påvirker børn mere end voksne, men det er en almindelig lidelse generelt. Tonsilloliths er hårde og hvide eller gule i udseende. De kan være forårsaget af døde hvide blodlegemer, bakterier af svampe, fødepartikler, overskydende spyt eller slim eller rygning uden filter. De er normalt diagnosticeret gennem inspektion, undertiden gennem billedbehandlingsteknikker som røntgen- eller computertomografi (CT) -scanning.

Mens kryptisk tonsillitis ofte går ubemærket, kan det medføre symptomer, herunder en metallisk eller ubehagelig smag i ryggen af ​​halsen, halitose, hyppig hoste, kvælning eller sværhedsbesvær, smerter i øret og infektion. En medicinsk undersøgelse fra 2007 viste, at 75% af patienterne, der lider af halitose, men kun 6% af dem med normalt åndedrætt havde kryptisk tonsillitis. I sjældne tilfælde kan gigantiske tonsilloliter nå en fuld centimeter i diameter.

Der er forskellige behandlinger for denne tilstand, afhængigt af dens sværhedsgrad. Tonsil sten kan ofte fjernes med tungen eller ved at spænde halsen eller stimulere gagrefleksen, hvilket får tonsillerne til at spænde og udvise stenen. Drikker en masse vand eller klub sodavand, regelmæssig tandbørstning og gurgling med mundskyl kan også hjælpe med at løsne og løsne tonsilsten. Hvis små sten danner dybt inde i mandlerne, er de vanskelige at løsrive sig, men de fleste af disse forårsager ikke alvorlige symptomer og arbejder i sidste ende på overfladen.

I alvorlige tilfælde kan kryptisk tonsillitis behandles ved kirurgisk fjernelse af tonsilstenen med en mundkurette, et tyndt skrabeværktøj. Laser resurfacing, hvor overfladerne af mandlerne glattes for at fjerne krypterne, er en mulighed for kronisk kryptisk tonsillitis. Den mest aggressive behandling, der kun anvendes som en sidste udvej, er tonsillektomi eller kirurgisk fjernelse af tonsiller. Tonsillektomi kan svække en persons immunsystem, så det undgås, når det er muligt.