Hvad er bilateral lungeemboli?

Bilateral lungeemboli (BPE) er en blokering i mindst en arterie i begge lunger, normalt som følge af blodpropper. De fleste mennesker, der lider af en lungeemboli, udvikler det i begge lunger, hvilket gør den bilaterale sort det mest almindelige. Typiske symptomer omfatter åndenød, en hoste, der medfører blodig udledning og pludselige brystsmerter. Denne tilstand kan være dødelig, men prognosen er god for patienter, der får øjeblikkelig medicinsk behandling, såsom anti-koagulationsmedicin. Forebyggelse af blodpropper fra at danne – ved ikke at ryge, opretholde en sund vægt og undgå at være stille i lange perioder – kan reducere risikoen for denne slags emboli.

Et af de mest almindelige symptomer på bilateral lungeemboli er åndenød, der opstår pludselig, selv når patienten sidder ned. Brystsmerter er et andet almindeligt tegn, og selv om det ofte bliver værre under anstrengelsen, er det stadig til stede, når patienten er i ro. Nogle patienter udvikler også en hoste, der bringer blodig sputum op, som undertiden ledsages af hvæsende, klamrende hud eller overdreven sved. Blodproppen kommer oftest fra benene, så dette område af kroppen kan svulme op, og pulsen bliver ofte svag. Patienterne rådes til øjeblikkelig lægebehandling, da denne tilstand kan resultere i død, når den ikke behandles.

Den typiske behandling for BPE er medicin, hvor antikoagulantia er den mest populære mulighed. Warfarin og heparin er de to mest almindelige typer af antikoagulantia, men de kan forårsage overdreven blå mærker og blødende tandkød, mens de træder i kraft. Clot dissolvers er en anden mulighed og kan gives, når blodproppen skal opløses øjeblikkeligt for at forhindre død, men denne medicin resulterer i alvorlig blødning. Nogle læger vælger at fjerne kirurgisk særligt store blodpropper eller placere et filter i den nedre vena cava for at stoppe blodpropper fra at blive transporteret fra benene til lungerne.

Folk, der er helt sunde, kan opleve BPE, men der er risikofaktorer, der gør nogle mennesker mere tilbøjelige end andre til at lide af denne tilstand. For eksempel er de på sengeluften eller på lange ture i fare for at få deres blodgennemstrømning langsomt nok til at tillade blodpropper, hvorfor ikke opholde sig immobil i flere timer.

De, der ryger, er overvægtige eller tager østrogen via p-piller eller hormonbehandling, har også større risiko for BPE. På den anden side kan nogle mennesker ikke hjælpe med at være i højrisikokategorien for denne tilstand, fordi ældre og de med en familiehistorie af blodpropper er mere tilbøjelige end gennemsnittet for at få det. Derudover kan både kirurgiske og medicinske tilstande, såsom kræft, graviditet og hjertesygdom, øge chancerne for en person, der lider af bilateral lungeemboli.