Hvad er Crohns sygdom?

Nogle mennesker kan forveksle Crohns sygdom med en anden tilstand kaldet irritabel tarmsyndrom (IBS), men de er ikke så relaterede som man måske tror. Denne tilstand betragtes som en inflammatorisk tarmsygdom, hvilket indikerer, at en infektion er til stede overalt fra toppen af ​​spiserøret til endetarmen. IBS og andre gastrointestinale tilstande er generelt begrænset til tarm og tyktarm, dog uden rødmen og hævelse, der er fundet med Crohns sygdom.

Den egentlige årsag til Crohns sygdom er stadig et mysterium, men mange forskere mistanke om, at det er en reaktion på en virus eller kronisk lidelse som reumatoid arthritis. Det er derfor det betragtes som en autoimmun sygdom – kroppen selv genererer de nødvendige betingelser for en opblussen. Lider oplever ofte smertefuld magekramper, hyppige afføring, diarré og generel træthed. Selvom stress ikke betragtes som en trigger, kan de kumulative effekter af symptomerne forårsage social angst og stress.

Crohns sygdom kan pludselig forekomme i enhver alder, men hovedparten af ​​sagerne synes at begynde mellem 15 og 30 år. Kaukasiske kvinder er særligt modtagelige, selvom årsagen ikke er tydelig. Sygdommen kan også flare op senere i livet, ofte i forbindelse med andre aldersrelaterede tilstande.

Behandlingsplaner omfatter ofte en ændring i kost og en stigning i motion. Crohns sygdom har været kendt for at gå i remission eller i det mindste blive cyklisk. Under en aktiv opblussen bliver dele af tarmvæggene så betændte, at normal afføring og eliminering kan være smertefuldt. Over-the-counter medicin til diarré eller forstoppelse kan vise sig nyttigt.

I øjeblikket er der ingen kur mod Crohns sygdom, selvom der er en række forskere, der arbejder for at finde en. For lider er der støttegrupper tilgængelige i mange dele af verden, og online diskussionsgrupper kan også give up-to-date information om de nyeste behandlinger og forskningsindsatser.

Crohns sygdom anses for at være kronisk, hvilket betyder, at den vil eksistere for en patients levetid, men ikke terminal. Symptomerne kan dog komplicere andre medicinske tilstande. Det er vigtigt at forblive hydreret for at forhindre et generelt tab af kropsvæsker. Nogle mennesker med denne sygdom lider også af fibromyalgi eller andre trætende forhold, så en kombination af ordentlig hvile og motion bør også praktiseres.