Hvad er en ulnar brud?

En ulnar brud er en pause i ulna, en af ​​knoglerne i underarmen. Denne form for brud kan ses hos mennesker i alle aldre, og det skyldes typisk en direkte indvirkning på ulnaen, som den, der kan opretholdes i et fald eller et fysisk argument. Symptomerne er meget særprægede: Patienten oplever sædvanligvis ekstrem smerte og et begrænset bevægelsesområde, og i tilfælde af en åben brud stikker stykkerne af den knuste knogle gennem huden.

Den anden ben i underarmen er radius. Sammen strækker radius og ulna sig fra albuen til håndleddet, og begge knogler er kritiske for armens funktion. Frigivelser i begge ben er normalt forårsaget af påvirkninger, mens forvrængning af underarmen eller bøjning af armen ud af det normale bevægelsesområde vil forårsage en både knogle underarmsbrud, der involverer radius og ulna. Denne type brud tager ofte form af en spiralbrud, og det kræver næsten altid kirurgi.

Hvis en ulnar brud er relativt enkel, kan den stabiliseres med en bøjle eller støbt og får lov til at helbrede. Under helingsprocessen kan patientens bevægelsesområde være begrænset, og det kan være nødvendigt at foretage visse livsstilsjusteringer for at beskytte den brudte knogle, mens den helbreder. For eksempel kan en patient i et kast ikke normalt engagere sig i kontaktsporter. Komplikationer kan omfatte infektion, ukorrekt helbredelse eller nonunion, hvor knoglen simpelthen ikke helbreder, på trods af at man får tid til at gøre det.

Mere komplekse frakturer vil kræve kirurgisk stabilisering. Dette opnås ved at sætte patienten under generel anæstesi og ved hjælp af et sæt stifter og plader til at sætte knoglen på plads. Efter operationen sættes armen i en støbning for at holde den immobiliseret, mens den helbreder. Når ulnarbruddet har helet, kan tappene fjernes eller efterlades på plads afhængigt af situationen og patientens præferencer. Komplikationer af kirurgisk stabilisering kan omfatte nonunion, bivirkninger på anæstesi og infektion.

I en unik type ulnar fraktur kendt som en Monteggia fraktur indebærer bruddet af ulna også et brud på leddet med radiusen. Denne type brud forekommer oftest, når albuen får en skarp indflydelse, som for eksempel når nogen bryder et fald med albueforbindelsen. Monteggia frakturer kræver normalt kirurgi for at stabilisere bruddet og reparere leddet, og de kan have en længere og mere kompleks helbredende tid afhængigt af hvor alvorlig bruddet er.