Hvad er hsv?

Herpes simplex-viruset (HSV) er en virus, der kommer ind i kroppen gennem slimhinder, der generelt ligger omkring munden eller genitalområdet. Når HSV er inde i kroppen, angriber det nervecellerne tæt på hudens overflade. Disse angreb kan, eller måske ikke, forårsage udbrud af smertefulde blærer på huden.

Der er to forskellige typer af sygdommen, der hedder henholdsvis HSV-1 og HSV-2. De to sygdomme er meget ens i deres DNA. Hvad der gør de to forskellige er deres foretrukne angrebsområde. Type-1 ligger generelt i nervecellerne tæt på øret, der forårsager udbrud omkring munden. Type 2 afregner generelt i et område ved rygsøjlen med udbrud på kønsorganerne eller endetarmen.

HSV-1-infektioner er ofte asymptomatiske, men der kan forekomme forskellige symptomer i munden eller omkring sig. Lesioner kan forekomme og forårsage alvorlig smerte i munden. De læsioner, der vises uden for munden omkring læberne, kaldes generelt koldsår.

En inficeret person kan ikke være opmærksom på, at de selv har virus. Hvis deres immunforsvar er stærkt nok til at bekæmpe viral infektion, vil der ikke være symptomer, og det er muligt, at der ikke vil forekomme blisterudbrud. En person, der er smittet med Type-1, er stadig smitsom, og kan nemt overføre denne virus ved at kysse.

Ud over munden kan HSV-1 fremstå gennem hud og øjne. Områder i huden, der kan blive beskadiget eller svækket af eksem eller andre hudlidelser, er mere modtagelige med et udbrud. Infektion i øjet er ekstremt sjælden, men mulig. Øjet kan blive smittet efter at være gnides med hænderne, når de har rørt et andet inficeret område. Det kan forekomme i blot et øje eller begge dele, og udbruddet er ekstremt smertefuldt, hvor blærer på øjenlågene med hævelse og rive i huden.

HSV-2 er stammen af ​​herpes, der angriber kønsområdet på mænd og kvinder. Symptomer på infektionen kan omfatte følelsesløshed eller prikken i benene eller kønsorganerne, ømme lymfeknuder i lyskeområdet eller små, smertefulde blærer. Kvinder har tendens til at have mere smertefulde udbrud end mænd, og smertefulde blærer optræder i vaginale og vulvalare områder samt rektum. Mænd oplever udbrud på spidsen eller akslen på penis og rektalområdet. Type 2 er ekstremt smitsom og kan overføres fra person til person gennem oral, vaginal og analt samleje.

Når kroppen er blevet smittet med Type-1 eller Type-2, kan der forekomme udbrud på et givent tidspunkt. Mange ting kan fremme et udbrud som feber, stress eller hormonelle ændringer i kroppen. Medicinsk videnskab er ikke sikker på, hvorfor dette sker, men udbrud har tendens til at forekomme mindre over tid. Det er også blevet opdaget, at to tredjedele af mennesker, der er inficeret med herpes simplex-virus, ikke er opmærksomme på, at de har viruset, fordi de ikke viser tegn eller symptomer.