Hvad er sort lungesygdom?

Sort lungesygdom er en type pneumokoniose, en tilstand forårsaget af indånding af bestemte former for støv i lungerne. Specielt er denne sygdom forårsaget af indånding af kulstøv, som har tendens til at gøre lungerne sorte i stedet for deres normale lyserøde farve. Det forekommer kun blandt arbejdere i kulminer eller i andre arbejdssituationer, der forårsager høj eksponering for kulstøv. Det kan alternativt kaldes kolarbejdere pneumokoniose (CWP). Når sygdommen er gået betydeligt, bliver den progressiv massiv fibrose (PMF), og den er ansvarlig for tusindvis af kularbejderes død på årsbasis, selvom eksponering for kulstøv endte år før.

Sort lungesygdom er ikke kronisk obstruktiv lungesygdom (COPD), og det er ikke emfysem. Men at have sygdommen, som simpelthen kan dukke op som hoste i de tidlige år, gør dig mere sårbar over for at udvikle en af ​​disse tilstande. Hvis tilstanden er fanget i tidlige stadier, kan det være muligt at standse sygdommens progression, enten ved at anvende større sikkerhedspraksis, når der er kulstøv eller ved at ophøre med at arbejde rundt kulstøv. Rygning kan forværre andre sygdomme, der vil gøre svær lungesygdom mere udfordrende, signifikant øget risiko for KOL, emfysem og lungekræft.

Tilstanden kan kun forårsages, hvis folk arbejder rundt kulstøv, og den specifikke mekanisme i sygdommen gør dette forståeligt. Når kul indåndes, kan den kombinere med hvide blodlegemer, der kaldes makrofager. Denne kombination af støv og blodceller begynder at skabe unormalt væv i lungerne kaldet knuder. Da knuder øges i størrelse, begynder de at begrænse luftstrømmen, hvilket forårsager lavere iltniveauer i blodet og derefter ekstrem vejrtrækningsevne.

Fortsat eksponering for kulstøv betyder, at flere knuder udgør en stærk stigende risiko for, at en person på et tidspunkt ikke vil kunne trække vejret uden hjælp og skabe risiko for handicap og død. Generelt hvis knuder er mindst en centimeter (ca. 4 inches) i størrelse, anses denne sygdom for at have udviklet sig til PMF. Der er ingen kure for PMF, men hvis sygdommen ikke udvikler sig til PMF, kan den have minimal effekt på det daglige liv.

Ikke alle mennesker med sygdommen vil dog gå videre til PMF, især hvis de ikke længere udsættes for kulstøv. Det tager normalt omkring 10 års kulstøvindånding for svær lungesygdom at udvikle sig, og da det kan være asymptomatisk i starten, kan folk ikke bemærke det. Kronisk hoste udviklet af en person, der arbejder med kul, er en grund til at se en læge. Men som historien har bevist den store ulempe hos mange, der arbejder med kul, kan økonomiske bekymringer holde folk i stand til at arbejde på trods af sundhedsrisikoen, hurtigere udvikling af PMF.

Diagnose af denne lidelse er lavet ved at tage en medicinsk historie og x-raying lungerne, som kan vise pletter, hvor knuder har dannet sig. Oplysninger om åndedrætsforstyrrelser, vejrtrækningsbesvær og kronisk hoste er også værdifulde ved diagnosen. Hvis de berørte mennesker i deres tidlige stadier stadig kan leve helt normale liv, især hvis de ændrer deres arbejdsmiljø. Nogle mennesker nyder godt af understøttende behandling som adgang til ilt eller ved hjælp af inhalatorer som astmainhalatorer.

Desværre eksisterer der ingen kur mod PMF, og det har taget livet af tusinder af kularbejdere. Sikre minerydninger, især i udviklede lande, mindsker nu risikoen for udsættelse for kulstøv betydeligt. Sort lungesygdom påvirker stadig mange, der arbejdede før sådanne sikkerhedsstandarder blev vedtaget, og også dem, der arbejder i udviklingslande, som ikke har sådanne standarder på plads.