Hvad er disinhibition?

Disinhibition betyder, at folk mangler visse begrænsninger, der generelt betragtes som del af samfundets deltagelse. Sådan opførsel skyldes adskillige faktorer, herunder manglende modenhed, gentaget traume, psykisk sygdom eller forringelse af hjernen via hjerneskade eller sygdomme, der påvirker kognition. Narkotika eller alkohol kan også forårsage midlertidig desinfektion.

Der er mange forskellige former for disinhibition, fra personer med ekstreme følelsesmæssige udbrud til at oversharing meget private detaljer om deres liv med andre. Alternativt omfatter nogle adfærd ting som at udsætte eller håndtere kønsorganerne offentligt eller ikke bruge badeværelsesfaciliteter. Manglende hensyntagen til konventioner som respekt for andres personlige rum kan også eksistere.

Behandling af disinhibition fokuserer først på årsag. Den alvorligt berusede person, der synger så højt, at han forstyrrer naboerne, har en midlertidig sag, der løser som alkoholblodniveauer falder. Det kan være nødvendigt at fjerne denne person til et sikkert sted, som fængsel eller hospital, indtil der er opnået tilstrækkeligt nyttiggørelse. Uhæmmede mennesker må ikke kun handle på uhøflige måder, men også at handle på måder der kan være selvskadelige eller skadelige for andre.

Når disinhibition stammer fra tilstande som mani, og det kan være et af hovedsymptomerne hos en mand, der kan være manisk, kan det tage lidt tid at finde en måde for den person at genoprette via lægemiddelbehandling for forhold som bipolar lidelse. I mellemtiden ville personen have brug for omhyggelig observation for at sikre sig, at han eller hun ikke udgjorde risiko for selvtillid eller opfører sig på en måde, der er socialt uacceptabel eller ulovlig. Hospitalisering kan overvejes, indtil normale hæmninger er genoprettet.

Hos mennesker med uhelbredelige traumatiske eller forringende hjernebetingelser kan det være sværere at behandle denne tilstand. I en støttende indstilling kan forsørgerne forsøge at stille tilgængelige muligheder for at hjælpe den person, der udtrykker deres adfærd mindre. F.eks. Kan man mindske folk til at bruge badeværelset eller distrahere dem med alternativer, når en disinhibitive adfærd opstår, kan reducere udtryk for tilstanden. Det er ikke altid muligt at helt fjerne sådanne adfærd.

Psykoterapi antages at være en god mulighed for mennesker, der er rutinemæssigt socialt hæmmende. Dem, der oplever, at de stadig deler for meget privat information i det sociale miljø, kan finde, at de er alene og har få venner. En sådan overskridelse kan komme fra nogle af personlighedsforstyrrelserne, og det opstår også hos mennesker, der har lidt væsentligt misbrug som børn, især seksuelt misbrug, og som følge heraf voksede op med en umoden følelse af sociale grænser. Terapi kan hjælpe med at behandle traumatiske oplevelser og fokusere på adfærdsmæssig træning, der gør grænserne mere klare.

I de fleste tilfælde skal denne tilstand forstås som følge af personens sygdom eller modenhed, og ikke som bevidst forsøg på at forstyrre andre. At kende denne adfærd har en årsag, der hjælper folk med at håndtere det mere medfølende. I mange tilfælde er disinhibition enten midlertidig eller reagerer på behandling, men i alvorlige tilfælde skaber sygdom i hjernen en permanent tilstand af det, og alt arbejde går mod venligt og empatisk at minimere adfærd.