Hvad er afolition?

Afolition er et symptom på psykisk eller psykisk lidelse præget af manglende motivation eller kørsel. Personer med afolition har svært ved at starte og udføre opgaver og kan være uinteresserede i verden omkring dem. Dette symptom er ofte en del af skizofreni, og det kan også forekomme hos mennesker med bipolar lidelse. Behandling afhænger af hvor alvorlig det er, og hvad årsagen er.

Mange mennesker har dage, hvor de har svært ved at komme i gang eller ikke har lyst til at gøre noget. For mennesker med denne betingelse er dette taget til et helt nyt niveau. Folk kan have problemer med at komme ud af sengen om morgenen, endsige at engagere sig i rutinemæssige opgaver som shopping, madlavning, rengøring, børnepasning og arbejde. Dette vedvarer i dage og kan blive hvad der betegnes som et “negativt symptom”, fordi det har en negativ indvirkning på patientens liv.

Andre problemer kan ledsage afolition. Folk med dette symptom kan også vise alogi, mangel på tale. Alogia kan være totalt, idet patienten simpelthen ikke taler, eller det kan tage form af at lave korte, klipede svar på spørgsmål og forsøg på samtale. Dette kan komplicere terapi, da patienten måske ikke kommunikerer klart nok til, at terapeuten får en læsning af, hvad patienten oplever.

Afolition kan også ledsages af anhedonia, hvor folk ikke får glæde af de opgaver, de engagerer sig i. Dette kan også komplicere behandlingen. En patient kan opfordres til at gøre noget behageligt og opdage, at opgaven ikke er sjov eller tilfredsstillende og dermed bliver tilbageholdende med at prøve igen. Folk med dette symptom har også tendens til at have en flad påvirkning følelsesmæssigt, hvilket kan være forvirrende og kan også gøre behandlingen hårdere, fordi patienten synes at mangle følelser.

Afolition er ikke det samme som uinteressens, selv om de to kan virke ens. Behandling afhænger i almindelighed på at bestemme årsagen og adressere den. For eksempel, hvis en patient udvikler denne tilstand efter en medicinsk forandring, ville det foreslå, at ændringen ikke var effektiv. På samme måde vil fremkomsten af ​​dette symptom efter traume foreslå, at patienten har brug for terapi og behandling for traumer. Nogle gange er alle behov for en patient tid og støtte.

Familiemedlemmer og plejere af mennesker, der oplever afolition og andre intense psykologiske og psykiatriske symptomer, finder det nogle gange nyttigt at deltage i workshops og klasser rettet mod omsorgspersoner. Disse kurser kan give information om, hvad folk oplever, og hvilke omsorgspersoner kan gøre for at hjælpe. Plejepersoner kan også direkte spørge deres afgifter om ting, der kan være gavnlige eller hjælpsomme.