Hvad er koffeinafhængighed?

Koffeinafhængighed er den fysiologiske afhængighed af koffein, der skyldes sædvanlig indtagelse af fødevarer, der indeholder koffein, især kaffe. Andre fødevarer, der indeholder koffein, omfatter sodavand, energidrikke, te og chokolade. Te varierer afhængigt af typen af ​​te, mens de fleste sodavand indeholder ca. halvdelen af ​​koffein fundet i en kop kaffe. Energidrikke varierer også i koffeinindhold fra mængder mindre end en kop kaffe til flere kopper.

Koffein er et psykoaktivt stimulerende middel, der påvirker visse neurale sendere i hjernen. Ved binding til adenosinreceptorer virker det som en inhibitor, som igen øger aktiviteten af ​​dopamin-neurotransmittere. Dopamin er kendt for at være en humør elevator, nøglen til designet af nogle lægemidler, der anvendes til behandling af depression. Koffein kan også øge epinephrin (adrenalin) niveauer, hormonet, der sparker ind under kamp eller flyrespons. Kort sagt er koffein en pick-up, og i dagens hurtige verden er koffeinafhængigheden almindelig.

Koffein spærrer døsighed, giver energi og kan skabe et euforisk humør, som kan vare i tre eller fire timer. Efterhånden som koffeinafhængigheden vokser, kan modstandsdygtigheden over for koffeiners virkninger resultere i behovet for at optage større mængder for at opnå den samme stimulerende virkning. På dette stadium kan tunge kaffe- eller energidrikbrugere opleve bivirkninger som fordøjelsesbesvær, søvnforstyrrelser, nervøsitet, muskeltraktioner og irritabilitet.

En af virkningerne af koffeinafhængighed er tilbagetrækning, når koffeinindtag er stærkt bremset eller brat stoppet. Adenosin bidrager til regulering af blodtryk. På grund af den hæmmende virkning på adenosinreceptorerne kompenserer kroppen ved at gøre flere receptorer. Når koffeinindtag ophører, er der i det væsentlige for mange funktionelle adenosinreceptorer, som forårsager dilaterede blodkar i hjernen, hvilket resulterer i hovedpine og kvalme. I løbet af få dage vil kroppen kompensere og producere færre receptorer. Tilbagekaldelse kan tage overalt fra to til fem dage.

Mens regeringerne kontrollerer mange stimulanter, forbliver koffein lovlig og er rapporteret at være en af ​​de mest anvendte stoffer i verden. Det er sandsynligt, at mange mennesker, der lider af virkningerne af koffeinafhængighed, ikke er klar over, at det er koffein i deres kostvaner, der forårsager problemer. Undersøgelser vedrørende potentielle fordele og risici ved koffein varieres med blandede resultater. De fleste kilder er enige om, at moderate niveauer af koffeinindtagelse (to til tre kopper kuffer pr. Dag) ikke udgør nogen væsentlig sundhedsrisiko for voksne. Koffein er giftig for nogle husdyr, men også hunde, papegøjer og heste.