Hvad er gastritis?

Gastrit er på grund af den mest basale mavesmerter. Specielt betyder gastritis, at maven er forankret. Gas og diarré kan følge gastritis, alt efter årsagen.

De fleste mennesker har oplevet denne tilstand på et eller andet tidspunkt i deres liv. Årsagerne kan være bakterielle, virale, svampe, fra antiinflammatoriske lægemidler, autoimmune lidelser, såsom lupus eller endda forårsaget af cigaretrøg.

Mange mennesker oplever denne tilstand selvmedicinere først, og hvis årsagen er forbigående, kan antacida og lignende være effektive. Men for kronisk gastritis skal en person se en læge.

Lægen vil normalt tage en komplet medicinsk historie først og ordinere en protonpumpehæmmere medicin for at se, om mindre syre i maven vil tage sig af problemet. Lægen vil formentlig også ordinere en intetsig diæt, der er lav i fedt og syre. Hvis symptomerne ikke løser det, vil lægen ofte bestille et øvre GI-panel for at bestemme om patienten har et sår, der forårsager symptomerne, og vil behandle patienten i overensstemmelse hermed.

Hvis patienten ikke har et sår, kan lægen derefter teste for tilstedeværelsen af ​​H. pylori og andre Helicobacter-arter. Hvis disse bakterier er til stede, vil lægen foreskrive antibiotika og holde patienten på protonpumpeinhibitoren, indtil symptomerne er løst, og patienten tester ikke længere positivt for H. pylori.

Kronisk gastritis bør tages som et symptom på en underliggende årsag. Den kroniske tilstedeværelse af H. pylori er kendt for at bidrage til mavekræft, og et mavesår, der ikke er behandlet, kan også blive malignt.

Målet med behandling er at reducere symptomerne og fremme helbredelse af maven, især fra H. pylori. De fleste mennesker er i stand til at opnå relief med en indledende protonpumpehæmmersmedicin, og derefter med over antacida, såsom Maalox® eller Mylanta®.

Gastrit er sjældent dødelig, men kan maske andre sygdomme såsom akut koronar syndrom eller aorta aneurysm ruptur. På grund af dette bør en person altid se en læge, når symptomerne ikke svækkes.