Hvad er aspartataminotransferase?

Aspartataminotransferase er en type enzym, der generelt er lokaliseret til leveren og hjertet, hvis aktivitet måles i en laboratorietest for at kontrollere skade på disse organer. Det er også almindeligt kendt som aspartat-transaminase. Aspartataminotransferase (AST) testen kan bruges specifikt til at kontrollere lever- eller hjerteproblemer, eller det kan indgå i standard medicinsk test screening.

Leveren har en række aminotransferaser, men dem, der anvendes i medicinske forsøg, er alaninaminotransferase og aspartataminotransferase. AST findes flere steder i kroppen og kan bruges som indikator for et større antal problemer. Alaninaminotransferase findes generelt kun i leveren.

Udover at blive fundet i leveren findes aspartataminotransferase også i skelet- og hjertevæv. I sundt væv findes AST i celler og er kun til stede i lave niveauer i blodserum. Hvis vævet er beskadiget, lækker dette enzym imidlertid ind i blodserumet og findes på forhøjede niveauer.

AST-testen blev tidligere brugt i kardiologi til at diagnosticere hjerteanfald, men er siden blevet erstattet af andre test. Muskelforstyrrelser er et andet område, hvor AST-niveauer kan hæves. Dette omfatter Duchenne’s muskeldystrofi og en tilstand kendt som myositis.

Den primære anvendelse af AST-testen er imidlertid at teste for leverskade og overvåge behandlingen af ​​leversygdomme. Det er en meget pålidelig markør for leverabnormiteter. Lavt stigninger i AST-niveauer er vanskelige at fortolke, da de kunne indikere en alvorlig lidelse eller være godartet. For eksempel, hvis en person har en alkoholholdig drik et par timer før han har trukket sit blod, kan denne drik medføre en stigning i AST-niveauerne.

Lavere niveauer af AST elevation kan skyldes alkoholforbrug kombineret med acetaminophen, såsom Tylenol®. Almindelige lægemidler som statiner, aspirin, antibiotika og narkotika kan også forårsage lidt høje niveauer. Meget høje niveauer er generelt en indikation for alvorlig skade på leveren, såsom hepatitis eller nekrose. En anden grund til høje niveauer kan være chok. Moderat høje niveauer kan skyldes langvarige leversygdomme, såsom cirrose eller misbrug af alkohol.

Da så mange faktorer kan medføre små stigninger i AST-niveauer, vil et forhøjet niveau normalt fortjenestere yderligere diagnostisk arbejde. Denne test bruges også til at analysere, om leversygdom behandles med succes. Hvis niveauerne falder, kan det indikere, at leveren er ved at komme sig. Sgot-testen er et ældre navn til denne analyse, der henviser til det ældre navn på serum gluatamat-oxaloacetat-transaminase (sgot) til AST.

Aspartataminotransferase er et af et antal forskellige enzymer, der overfører en aminosyre til en anden forbindelse. Aminosyrer er proteinkomponenterne. De indeholder en NH 2-aminogruppe på dem. Denne type reaktion er vigtig for cellens proteinmetabolisme.