Hvad er blodtryk?

Blodtryk er en måling af blodets kraft mod arterievæggene, når hjertet pumper. Trykket måles i millimeter kviksølv (mmHg) og udtrykkes som to tal. For eksempel er den optimale BP for en voksen 120 over 80 eller 120/80. Det øverste tal, kaldet det systoliske tryk, måler det højeste tryk, der udøves, når hjertet indgår. Bundnummeret, der kaldes det diastoliske tryk, viser minimumstrykket mod arterierne, når hjertet hviler mellem beats.

Blodtrykket måles med manchet og stetoskop, mens armen er i hvilestilling. Mansjetten er placeret omkring en tomme over albuens bøjning og opblæses, indtil kviksølvskiven når 30 point højere end personens sædvanlige systoliske tryk eller 210, hvis tidligere data ikke er tilgængelige. Et stetoskop er anbragt på en arterie i indersiden af ​​albuen, og luften får langsomt lov til at flygte fra manchetten. Det punkt, hvor lyden af ​​pulsen først høres, er det systoliske tryknummer, det punkt, hvor lyden forsvinder, er det diastoliske nummer.

Flere faktorer kan påvirke blodtrykket, så en høj læsning betyder ikke nødvendigvis, at en person har hypertension eller højt blodtryk. Umiddelbare stimuli såsom frygt, smerte, vrede og nogle medicin kan midlertidigt hæve en persons BP. Hvis der er opstået en høj aflæsning, og en af ​​disse faktorer er til stede, skal personen overvåges gentagne gange over en periode for at afgøre, om dette er en vedvarende tilstand, eller hvis læsningen simpelthen er baseret på omstændigheder.

Hypertension er en ledende årsag til slagtilfælde, hjerte-kar-sygdomme, nyrer, urologiske og neurologiske tilstande og præeklampsi hos gravide kvinder. En trykaflæsning på 120 over 80 eller lavere betragtes som sund. Hvis det systoliske tal ligger over 120 til 139 eller det diastoliske talområde over 80 til 89, anses en person for at have præ-hypertension. Systoliske aflæsninger fra 140 til 159 eller diastoliske aflæsninger fra 90 til 99 klassificeres som stadium 1-hypertension. Systoliske målinger på 160 eller over eller diastoliske målinger på 100 eller derover indikerer den alvorlige tilstand af stadium 2 hypertension.

Hvis en person har været fast besluttet på at have hypertension, er det afgørende, at tilstanden behandles. Nogle livsstilsændringer kan være nyttige, såsom at spise sundt, vedligeholde ordentlig vægt, udøve regelmæssigt og begrænse salt og alkoholforbrug. I nogle tilfælde er disse bestræbelser ikke nok, og medicin er angivet. Selv om en patient er på medicin, vil ændringer i en sund livsstil hjælpe med at kontrollere tilstanden og reducere mængden af ​​medicin, der er nødvendig for at opretholde en sund læsning.

Nogle gange har patienter tryklæsninger, der er lavere end 90 over 60, hvilket er hvad der betragtes som bunden af ​​det normale interval. Denne tilstand, kaldet hypotension, kan kun forårsage svimmelhed, når du flytter hurtigt fra et møde til en stående stilling. Imidlertid kan hypotension være tegn på en underliggende sygdomstilstand, såsom hjertesvigt, infektion, alvorlig diabetes, chok, kirtelsygdomme eller dehydrering. Alkohol, antiangst og antidepressiv medicin, diuretika, smertestillende midler og nogle andre lægemidler kan også forårsage hypotension. En persons blodtryk kan ændres over tid, så periodisk overvågning bør være en del af alles forebyggende sundhedspleje.