Hvad er epitelvæv?

Epitelvæv er en af ​​de fire hovedvævstyper i kroppen, der fungerer som en grænseflade mellem kroppen og resten af ​​verden. Din hud består af dette væv, og det linjer også dine kropshuler og større organer. Der er flere forskellige typer af epitelvæv, som danner grundlag for at opfylde specifikke behov og funktioner. Dette væv, der er kendt kollektivt som epitelet, kan filtrere, absorbere og diffunde forskellige stoffer, og det er også involveret i sensorisk opfattelse og kropslige sekret.

De øvrige hovedvævstyper er muskelvæv, nervesvæv og bindevæv. Epitelvæv er præget af flere funktioner. Den første er, at celler i dette væv er ekstremt tæt pakket med minimal intracellulære mellemrum mellem dem. Det er også adskilt fra det underliggende væv af kælderen membranet, et lag af materiale, der delvist dannes af epitelvævet, og dels af det underliggende væv. Cellerne er også knyttet til hinanden, og de er polariseret, med en “op” side og en “ned” side, som forbinder til kælderen membran eller underliggende epithelceller.

Epitelvæv kan opdeles i simpelt væv, som består af et enkelt lag af celler og stratificeret epitel, som involverer to eller flere lag celler. Inden for disse grundlæggende kategorier kan vævet klassificeres yderligere ved hjælp af cellernes form. Pletformet epitelvæv er sammensat af en række fladede celler, der ligner brosten, mens kuboidepitelet har stort set kubeformede celler, som ligesom stablede sukkerterninger. Columnarvæv har celler i form af kolonner, og det kan være toppet med meget fine hår, der er kendt som cilia for sanselig opfattelse på steder som foring af næse.

En af de primære funktioner i epitelvævet er beskyttelse. Epitelet er som en fleksibel, adaptiv rustning til kroppen. Nye celler vokser konstant for at genopbygge de ældre, og i nogle tilfælde fungerer huden som et lag af keratiniserede celler som et ekstra lag af beskyttelse. Som kroppens første forsvarslinje er epitelet også meget følsomt for potentielle trusler.

Inde i kroppen, er epitelet undertiden omtalt som endotelet. Epitelceller over hele kroppen er sårbare overfor skader fra en række forskellige kilder, og de kan potentielt udvikle kræft og abnormiteter, fordi de er designet til at replikere hurtigt. Hvis der opstår en fejl i overlapning, kan den spredes hurtigt til de nærliggende celler, hvilket resulterer i en tumor eller kræft.