Hvad er facial paræstesi?

Facial paræstesi er et medicinsk begreb, der bruges til at beskrive følelsen af ​​følelsesløshed og prikken i ansigtet og skyldes typisk skader på trigeminusnerven. Symptomer omfatter ofte en følelse af stifter og nåle eller ansigtstæthed og følelsesløshed. Ud over nerveskader kan paræstesi i ansigtet være forårsaget af kolde temperaturer, ernæringsmæssige mangler eller en række andre medicinske tilstande. I mange tilfælde forbliver den nøjagtige årsag til denne tilstand ukendt, selv efter omfattende lægeundersøgelser.

De fleste tilfælde af ansigts paræstesi indikerer ikke tilstedeværelsen af ​​en alvorlig eller livstruende sygdom. Hvis ansigtsløshed og prikken ledsages af følelsesløshed af en eller begge arme eller ben, skal der søges nødhjælp for at sikre, at patienten ikke har lidt slagtilfælde. Påbegyndelsen af ​​eventuelle pludselige symptomer på ansigts paræstesi bør indberettes til en læge for yderligere medicinsk evaluering.

Nerveskade er den vigtigste årsag til ansigts paræstesi og kan være et resultat af traumatiske skader eller naturlige sygdomsprocesser. Multipel sklerose og diabetes er to væsentlige bidragende faktorer til udviklingen af ​​denne tilstand. Tandproblemer, især dem der involverer kæben eller den primære ansigtsnerven, kendt som trigeminusnerven, er også tilbøjelige til at forårsage følelsesløshed og prikkende ansigt.

Hormon uregelmæssigheder, ernæringsmæssige mangler og udsættelse for kolde temperaturer kan forårsage midlertidig ansigts paræstesi. Nogle lægemidler, især dem, der bruges til at behandle epilepsi eller andre anfaldssygdomme, kan få ansigtet til at føle følelsesløshed. Symptomerne går typisk væk, når den underliggende årsag er blevet behandlet. Hvis symptomerne vedvarer, kan en læge bestille en række medicinske tests, herunder røntgenbilleder og blodarbejde, for at finde årsagen til symptomerne.

Behandling af ansigts paræstesi afhænger af den underliggende årsag til tilstanden. Receptpligtig medicin bruges ofte, men ikke alle oplever lindring ved brug af orale medicin. Injektioner kan gives direkte i trigeminusnerven, eller kirurgisk indgreb kan anvendes i et forsøg på at reparere eventuelle skader på ansigtsnervene. Hvis symptomerne skyldes hjerneskade, som i tilfælde af slagtilfælde, er der muligvis ikke nogen succesfulde behandlingsmetoder til rådighed. Den tilsynsførende læge vil diskutere alle tilgængelige behandlingsmuligheder med patienten, så en individuel plan for pleje kan udvikles.