Hvad er follikulær conjunctivitis?

Follikulær conjunctivitis er inflammation i bindehinden, som er membranen, der dækker øjet. Når bindehinden bliver smittet, bliver det rødt og irriteret med virus, bakterier eller allergen. Denne særlige type conjunctivitis eller pink eye er normalt forårsaget af en virus, såsom vandkopper eller herpes simplex, selv om det også kan stamme fra chlamydia, en forkølelse eller en allergi overfor visse lægemidler. Det er ofte skelnet fra andre typer af konjunktivitis af de gule og lyserøde sår, der kan dukke op på øjenlågene, da disse er lymfeknudevæv. Ligesom viral conjunctivitis generelt er den bedste kur normalt en gang, da antibiotika ikke effektivt kan behandle det.

Symptomerne på follikulær conjunctivitis ligner dem, der forekommer i de fleste tilfælde af pink øjne. For eksempel er øjet ofte irriteret og rødt, med følelsen af ​​et fremmedlegeme inde i det. Mange mennesker bemærker også gul eller grøn udledning, bløde øjne og feber. I modsætning til andre typer af rosa øjne ledsages follikulær conjunctivitis ofte af hævelse og ubehag i lymfeknuderne, der ligger ved ørerne. Selvfølgelig er lymfevævet i det nedre øjenlåg også normalt betændt.

Der er forskellige vira, der kan forårsage follikulær conjunctivitis, herunder herpes simplex, herpes zoster og adenovirus. Selvfølgelig kan mere almindelige forhold også forårsage denne slags pink øjne, såsom en forkølelse eller et hvilket som helst antal forskellige allergener. For eksempel kan støv, pollen eller røg i øjet resultere i, at bindehinden bliver rød og betændt. En allergisk reaktion kan også skyldes receptpligtig medicin, især øjendråber, der bruges til behandling af tilstande som glaukom.

Nogle seksuelt overførte sygdomme kan også resultere i follikulær conjunctivitis. For eksempel er gonoré en sygdom, som påvirker slimhinderne, så det er ikke overraskende, at øjnene hos patienter med denne STD også ofte påvirkes af pink øjne. Derudover er chlamydia årsagen til nogle tilfælde af denne tilstand, selv om det er sjældent, og normalt er kun babyer påvirket. Dette skyldes, at nyfødte børn kan indgå sygdommen fra deres moder ved fødslen, men øjendråber gives ofte til babyer med inficerede mødre for at forhindre tilstanden i at danne sig efter fødslen.

På samme måde som de fleste andre typer af konjunktivitis, kan follikulær art ikke helbredes af medicin, men dets symptomer kan behandles, mens det heler. For eksempel kan kunstige øjendråber bruges til at hjælpe med at eliminere den tørre, tørre følelse, der giver en vis lettelse, mens du venter på tid og hvile for at helbrede øjet. På trods af manglende behandlingsmuligheder opfordres de, der mistænker for at have denne betingelse, til at besøge lægen for at få en officiel diagnose.