Hvad er glycogenese?

Glycogenese er kroppens måde at lagre glukose i form af et polysaccharid kaldet glycogen. Dette er en lang kæde af glukosemolekyler, der kan opbevares kompakt i celler. Den type binding, der forbinder glucosemolekylerne, er meget let nedbrydelig, så glycogen kan hurtigt omdannes til glucose, når blodsukker bliver lav.

Glykogen er undertiden omtalt som animalsk stivelse, og det er kroppens måde at lagre kulhydrater på. Det er en forgrenet kæde af tusindvis af glukoseenheder. Mens den er til stede i de fleste væv, findes den i de største koncentrationer i leveren og musklerne.

Leverets metabolisme giver en buffer i blodglukoseniveauer, hvilket sikrer, at de forbliver stabile. Mængden af ​​glykogen i leveren varierer meget afhængigt af hvor nylig personen har spist. Det akkumuleres til høje niveauer efter et måltid, og derefter falder som kroppen trækker på det for energi.

Efter en person spiser, producerer bugspytkirtlen insulin, som signalerer leveren for at indlede glycogensyntese. Denne proces af glycogenese begynder med enzymet glycogensyntase, hvilket gør glycogen. Det tager et aktiveret glukosemolekyle og tilføjer det til glykogenkæden. Dette enzym er meget specifikt. Det vil danne glykogen rygraden, men det vil ikke gøre nogen af ​​grenene.

Et særligt forgreningsenzym er nødvendigt for at tilføje grene til vækstkæden. Det kræver en kæde på mindst 11 glukoseenheder. Derefter vil det gøre den rette forbindelse til at forårsage forgrening i kæden. Når forgreningsbindingen er blevet tilsat, tilføjer glycogensyntase glukoseenheder til den. Grenerne tilvejebringer en række veje til syntese eller nedbrydning sammenlignet med at have kun en lige kæde.

Hvis der ikke er mere glykogen i cellen, er der en forbindelse, der kan virke som en primer, således at glycogenese kan fortsætte. Et protein kaldet glycogenin menes at fungere som sådan en primer. Det forbinder glucose med en del af dets struktur, og glycogensyntase kan bruge den glucose som udgangsmateriale til at gøre resten af ​​glykogenkæden.

En del af glycogenesebanen indbefatter syntesen af ​​den aktiverede glucose, som glycogensyntase bruger til at forlænge kæden. Glukose kan bevæge sig ind og ud af celler, men glucose-6-phosphat kan ikke. Således omdannes glucose til glucose-6-phosphat. Denne forbindelse omdannes derefter til glucose-1-phosphat og derefter til den aktiverede glucoseenhed, kendt som UDP-glucose.

Glycogensyntase findes i en aktiv og inaktiv form, da det er vigtigt, at enzymet ikke er aktivt, når glykogen nedbrydes. Enzymet reguleres ved tilsætning eller fjernelse af en phosphatgruppe, som er kendt som phosphorylering. I sin aktive form har den ikke en phosphatgruppe på den. Når en phosphatgruppe tilsættes, bliver den inaktiv. Det kan fosforyleres af en række forskellige enzymer og har en kompleks reguleringsform.

En vigtig faktor i glycogenese er, at det indledende enzym, der bryder ned glykogen, inaktiveres, når glykogensyntese er startet. Dette enzym er kendt som glycogenphosphorylase, og har også en kompleks reguleringsform. I modsætning til glycogensyntase aktiveres den ved phosphorylering.

Glycogensyntesevejen i muskler har en anden funktion end i leveren. Den lagrede glukose er bestemt til at blive anvendt i musklerne som en energikilde. Det går ikke ind i blodet, som glukosen fra glykogenbutikker i leveren.