Hvad er argyria?

Argyria er en blå misfarvning som følge af overdreven udsættelse for sølv. Sølvmetalarbejdere, folk, der mine sølv, og folk, der tager kolloidale sølvtilskud, kan alle udvikle denne sjældne tilstand. Når tilstanden udvikler sig, er det meget udfordrende at behandle. Fortsat eksponering for sølv enten ved hudkontakt, indtagelse eller indånding kan medføre alvorlige komplikationer.

Der er to typer argyria: lokaliseret og universel. Aktuelle behandlinger såsom næsesprayer indeholder sølvforbindelser, som kan forårsage lokaliseret argyria i slimhinderne. Nogle tatovering farver har også en sølv base, som kan forårsage lokaliseret argyria. Medicin indeholder nu sjældent sølvforbindelser, og velrenommerede tatoveringssaloner anvender ikke sølv i nogen af ​​deres farvestoffer. Tandfyldninger lavet af sølv bidrager til en lille risiko for at udvikle tilstanden, så fyldstoffer indeholder sædvanligvis ikke sølv i dag.

Universal argyria opstår, når folk indtager sølvpartikler i medicin eller ved udsættelse for fint sølvstøv. I disse tilfælde er hudens blå farve mere diffus, men kan i første omgang ses mest på områder af huden, der modtager solens eksponering. Ansigtet, hænderne og brystet kan alle blive blåt grå. I værste tilfælde vil hele huden blive blå, og organer som milt og lever kan også have en blålig støbning.

Fortsat eksponering for sølvforbindelser kan resultere i alvorlige komplikationer, som kan omfatte fedtdegeneration af de store organer, trombocytopeni, vedvarende bronkitis, tab af koordination og synshæmmede om natten. Skulle disse symptomer og den blå hudfarve blive ignoreret, kan sølv toksicitet udvikle sig, hvilket resulterer i store malbeslag og lammelsen af ​​åndedrætssystemet, som er dødelig.

Denne tilstand diagnosticeres normalt ved at tage en medicinsk historie og undersøge de blå pletter under fluorescerende røntgenstråler. Hudbiopsi på steder, der ligner mest som argyria, kan også vise tegn på for meget sølv i huden. Generelt har mennesker ca. 1 milligram sølv i deres kroppe, og denne sygdom kan forekomme med så lidt som 4 gram i kroppen. Det er mere almindeligt, at folk har 20 til 40 gram sølv i deres kroppe, når de udviser argyria.

De fleste behandlinger fokuserer på at afslutte eksponering for sølv. Fortsat eksponering kan føre til komplikationerne ovenfor. Denne sygdom betragtes ofte kun som en kosmetisk hudtilstand, men der er få behandlinger, der hjælper med at eliminere hudens blå farve. Nogle læger tyder på, at en topisk hydroquinon salve hjælper med at minimere misfarvning.

Patienterne rådes også til at bruge solcreme, og nogle kan også bære overtræks makeup, hvis den blå misfarvning er meget udtalt. Da der findes få kurer, er der fokus på forebyggelse. Faktisk, i udviklede lande er argyria relativt sjældent, så længe folk ikke tager sølvtilskud.