Hvad er brow ptosis?

Brow ptosis refererer til hævning af en eller begge øjenbryn. Tilstanden er en naturlig følge af aldring, og de fleste over 65 år udvikler en vis pannepytose, da deres ansigtshud og muskler taber elasticitet. En yngre person kan også opleve en form for brow ptosis som en komplikation af Bells parese, muskeldystrofi eller en anden lidelse, som påvirker nerver og muskler i ansigtet. Enkel elektiv kirurgi er behandling af valg i de fleste aldersrelaterede tilfælde, mens yderligere kirurgiske eller medicinske behandlinger kan være nødvendige, hvis hængende øjenbryn er et resultat af en underliggende lidelse.

De fleste tilfælde af aldersrelateret ptosis er bilaterale, hvilket betyder, at hængende påvirker begge øjenbryn. En pande kan sænke lidt mere end den anden, men forårsager et asymmetrisk udseende. Der er normalt ingen problemer forbundet med mild øjenbryn ud over æstetik. Da øjenbrynene fortsætter med at synke, kan de begynde at trække ned de øvre øjenlåg og forstyrre syn. Mange mennesker klager over vanskeligheder med at læse, køre og foretage konsekvent øjenkontakt under samtale.

Facial nerve parese påvirker typisk kun den ene side af ansigtet og kan forårsage, at pendosis på panden kun viser sig på den ene side eller mere på den ene side end den anden. Det øvre og nedre øjenlåg, kinden og hjørnet af munden kan også være lavere på den ene side end den anden. Når musklerne under øjenbryn ikke stimuleres korrekt af ansigtsnerven, mister de deres evne til at stramme og holde huden på plads. Patienter, der oplever lammelser, har ofte følelsesløshed, hovedpine og synsvanskeligheder i tillæg til brow ptosis.

En ældre person, der er bekymret for udseendet af hans eller hendes øjenbryn, kan planlægge en konsultation med en kosmetisk kirurg. Lægen kan undersøge øjenbrynene og spørge om der er nogen synproblemer. En grundig personlig og familiehistorie er nødvendig for at sikre, at sagging er relateret til aldring og ikke en mere signifikant tilstand.

Der er et par forskellige tilgange til panneløft kirurgi, men de fleste involverer at gøre et snit over øjenbryn, fjerne overskydende fedt og hudvæv og sutere muskelfibre længere op på panden. De fleste operationer kan udføres på ambulant basis, og patienter får aktuelt antibiotika til at bruge hjemme på deres kirurgiske ar i cirka to uger. Resultater er typisk mærkbare inden for få dage efter hævelse går ned.

Korrigering af brow ptosis relateret til en medicinsk tilstand kan være mere detaljeret end en simpel øjenløft kirurgi. Ud over at hæve og stramme øjenbryn, kan en kirurg måske også løfte øjenlågene og kinden. Fysioterapi og medicin kan også være nødvendige for at behandle andre symptomer på parese eller muskeldystrofi.