Hvad er bulging diskoperation?

Bulging disc kirurgi er en behandlingsmulighed for patienter med bukeskiver i rygsøjlen, der ikke reagerer på mindre invasive behandlingsmetoder. En rygskive kan klemme ud mellem hvirvlerne som følge af rygskader eller rygsygdom. Mens en udbulende skive ikke er et problem i sig selv, kan det føre til smerte, følelsesløshed og svaghed i ryggen, benene og arme.

Læger behandler typisk patienter med udbulende diske konservativt, før de tager sig af kirurgi for at rette op på problemet. Mange rygproblemer heler alene med hvile, smertestillende medicin og fysioterapi. Tilbageoperation overvejes normalt kun efter flere måneder med ringe eller ingen forbedring, eller når diskproblemerne er så alvorlige, at de forhindrer patienten i at arbejde eller engagere sig i hverdagens aktiviteter.

Den mest almindelige type udbulende skivkirurgi er en discektomi. Under dette fjerner en kirurg en del af den buede skive for at lette trykket på nerverne, der forårsager smerten eller svagheden. Kirurger skal ofte fjerne en del af hvirvlen over eller under den buede skive for at få adgang til den tilstrækkeligt. De fleste patienter kræver fysioterapi efter proceduren, og det kan tage flere måneder, før de fuldt ud kan vende tilbage til fysiske aktiviteter.

Mens mange patienter oplever lindring af rygsmerter og yderligere diskproblemer efter en discectomy, har nogle fortsat problemer med udbulning af diske. Hvis en discectomi ikke er tilstrækkelig til at rette patientens problem, kan en læge overveje at udføre en anden form for kirurgi.

En lændefusion kombinerer to eller flere hvirvler sammen for at reducere smerte fra en skadet disk, der bukker mellem dem. Lumbar fusion er meget vellykket til at fjerne smerter og andre problemer fra en udbulende skive, men det øger risikoen for svækkelse af skiverne og hvirvlerne over og under den smeltede del. Dette kan undertiden nødvendiggøre yderligere operationer. Afhængigt af hvilke hvirvler er fusionerede, kan patienten også miste en række bevægelser i rygsøjlen.

En tredje mulighed for udbulning af skivkirurgi er at erstatte den skadede disk helt. En kirurg kan erstatte en udbulet skive med en syntetisk skive, som hjælper med at reducere risikoen for yderligere problemer, der ville kræve terapi eller operation. Udskiftning af en disk helt er normalt en sidste udvej, der er forbeholdt patienter, der fortsat oplever problemer med udstødningsskiver efter andre behandlinger og operationer eller for patienter, hvis diske har slidt tyndt eller degenereret til det punkt, hvor de ikke længere er levedygtige for at dæmpe hvirvlerne.