Hvad er cytolytisk vaginose?

Cytolytisk vaginose er en type vaginose, der generelt skyldes overdreven vækst af lactobaciller inde i vagina. Lactobacilli udgør normalt en del af vaginaens normale flora, og der er mange forskellige stammer af lactobaciller inde i den normale vagina. Denne tilstand forårsager ofte, at pH-værdien inde i vaginaen er lavere end normalt og kan føre til symptomer, herunder kløe, rødme og udledning. Symptomer forværres ofte som menstruationscyklussen skrider frem, med de fleste kvinder oplever lindring af symptomer, når menstruationsstrømmen starter. Cytolytisk vaginose er ikke en seksuelt overført sygdom, og de fleste læger anser det ikke engang for en infektion, fordi det opstår, når der opstår for store mængder af normale vaginale lactobaciller.

Mange kvinder, og endda læger, er ikke opmærksomme på, at cytolytisk vaginose eksisterer. Tilstanden er ofte misdiagnosed som candidiasis vaginitis eller vaginal gær infektion. Kvinder der fortsat lider af symptomer på vaginal kløe, betændelse og udledning, på trods af forsøg på behandling med svampepræparater, kan faktisk lide af cytolytisk vaginose.

Almindelige symptomer på denne tilstand kan omfatte kløe og betændelse i vulvaen. Udledning kan være klumpet og tykt eller tyndt og vandigt. I svære tilfælde kan der opstå smerte med vandladning eller smerte med samleje.

Symptomerne på cytolytisk vaginose opstår ofte cyklisk. Symptomer opstår normalt, efter at menstruationsstrømmen ophører, og kan forværres stadigt, indtil menstruationsstrømmen begynder igen. Menstruationsstrømmen kan lindre symptomer, fordi det ændrer den vaginale pH.

Læger kan ofte ikke finde frem til en årsag til denne tilstand. Faktorer, som kan bidrage til overvældning af lactobaciller inde i skeden, kan omfatte hormonelle ændringer, seksuel aktivitet, graviditet eller brug af prævention. Behandling forsøger generelt at genoprette den vaginale pH til et normalt niveau.

Mens andre former for vaginose kan behandles med antibiotika eller anti-svampemedikamenter, behandles cytolytisk vaginose sædvanligvis med bagepulver suppositorier, vaginal douches eller sitz bade. Kvinder rådes generelt til at prøve sitz bade først, da disse er mindst irriterende for de betændte vulvarvæv. To til fire skeer af sodavand opløstes normalt i et badekar fyldt med et par tommer varmt vand. Patienterne rådes generelt til at sidde i denne opløsning i mindst 15 minutter to gange om dagen for at hjælpe med at genoprette normal vaginal pH.

Hvis sitz bade ikke lykkes, kan sodavand eller suppositorier hjælpe. Dusjer kan laves ved at blande en eller to skefulde af bagepulver i en pint (0,47 liter) varmt vand. Suppositorier kan fremstilles ved at fylde gelatinekapsler med bagepulver. En pasta bagepulver og vand kan bruges til at lindre ekstern kløe og betændelse.