Hvad er dialysebehandling?

Når en persons nyrer svigter på grund af skade eller sygdom, anvendes dialysebehandling som erstatning for nyrefunktion. Dialyse er en procedure, hvor en persons krop er renset for urenheder og toksiner, en opgave, som hans eller hendes nyrer ville udføre, hvis de stadig var funktionelle. Personer, der gennemgår regelmæssig dialysebehandling, er sædvanligvis i nyresvigt i sluttrinnet og har ikke mere end 10% til 15% nyrefunktion tilbage.

Dialysebehandling er afgørende for personer, der lider af nyresvigt. Uden funktionelle nyrer kan de ikke længere fjerne salte, affald og vand, og deres kroppe kan ikke opretholde sikre niveauer af natrium, kalium og andre mineraler. Dialyse hjælper også med at kontrollere blodtrykket, som kan stige eller falde farligt på grund af ubalance af salte og mineraler.

For nogle mennesker er dialysebehandling kun en kortsigtet foranstaltning, der kræves som følge af akut nyresvigt eller skade eller sygdom, der forårsager midlertidig nedsat nyrefunktion. Andre har brug for regelmæssig dialyse som følge af kronisk nyresvigt. I disse tilfælde er nyrerne permanent beskadiget, og kun en vellykket nyretransplantation vil afslutte behovet for kronisk dialyse.

Der er to typer dialysebehandling. Disse kaldes hæmodialyse og peritonealdialyse. Hver procedure virker lidt anderledes, men fungerer på samme principper for udskiftning af nyrefunktion ved at fjerne affaldsprodukter fra blodet.

Hemodialyseprocessen anvender en kunstig nyre, der kaldes en hæmodialysator, for at fjerne affaldsprodukter og væsker, som opbygges i blodet. For at lade blodet strømme gennem den kunstige nyre, skal dialysepatienter undergå en mindre kirurgisk procedure, der skaber et adgangspunkt i en arm eller et ben. For den gennemsnitlige person opstår dialysebehandling tre gange om ugen i omkring fire timer pr. Session. Den faktiske frekvens og tid afhænger af mængden af ​​nyrefunktion en individuel person er tilbage, hvor hurtigt affaldsprodukter opbygges i blodet og andre faktorer.

Den anden type dialyse kaldes peritonealdialyse. I stedet for at fjerne blodet fra kroppen for at fjerne affald, bliver blodet renset, mens det stadig er inde i kroppen. En læge skaber først et adgangspunkt med en mindre kirurgisk procedure, der placerer et kateter i underlivet. Ved hver peritoneal dialysesession fyldes kateterpunktet langsomt med en opløsning kaldet dialysatet, som derefter fylder det indre af bukhulen. Affaldsprodukter i blodfiltret gennem arterier og vener ind i dialysatet via osmose.

Mens dialyse kan erstatte det arbejde, som nyrerne gør, er dialyse ikke selv en kur mod nyresvigt, men det er en behandling, der styrer tilstanden. Mange mennesker, der kræver kronisk dialyse, kan leve forholdsvis normale liv, bortset fra behovet for at gennemgå behandlingen flere gange om ugen. Da dialyseproceduren er forbedret, er det sandsynligt, at mennesker, der kræver denne behandling, vil være i stand til at leve lige så længe som mennesker med funktionelle nyrer.