Hvad er gram-negativ sepsis?

Sepsis er en medicinsk tilstand, hvor hele kroppen oplever betændelse, da den forsøger at bekæmpe en infektion, der har gået ind i blodbanen. Gram-negativ sepsis er resultatet af en gramnegativ bakterieinfektion. Det er en potentielt livstruende tilstand, som oftest rammer unge børn og ældre voksne.

Gram-negative bakterier henter deres navn fra deres udseende efter en farvningsprocedure under et mikroskop. Bakterier, der ikke reagerer på en plet kaldet krystalviolet, anses for at være gramnegative. Denne manglende reaktion på farvningen indikerer typen af ​​membran, som organismerne har.

Gram-negative bakterier har en cellemembran, der indeholder lipopolysaccharid, som kroppen afviser som led i en immunreaktion. Dette giver en inflammatorisk reaktion, da kroppens celler reagerer for at bekæmpe infektion. Sepsis opstår, når disse immunitetsceller bliver overaktiveret og forårsager udbredt kropssvar.

Gram-negativ sepsis frembringer en temperaturændring, som kroppen forsøger at kompensere, og patienter kan have feber eller hypotermi. Dette kan resultere i kulderystelser, øget hjertefrekvens og en hurtigere vejrtrækningshastighed. Laboratorieændringer viser enten et højt eller lavt antal hvide blodlegemer, de celler, der hjælper kroppen med at bekæmpe infektion. Sepsis kan i sidste ende begynde at påvirke organs funktion, hvilket forårsager symptomer på mental forvirring eller nedsat nyrefunktion.

Sepsis kan føre til septisk chok, som ofte forårsager døden. Da symptomer på sepsis påvirker organerne, kan det samlede blodtryk falde, hvilket kræver ekstra intravenøse væsker for at opretholde perfusion. Under septisk chok kan kroppen ikke reagere på ekstra væsker, hvilket resulterer i hjertets manglende evne til at tilvejebringe tilstrækkelige mængder oxygeneret blod til vævene.

Gram-negativ sepsis kan behandles med antimikrobiel terapi for at bekæmpe bakterierne, der forårsager infektionen. Tidlig påvisning og behandling er vigtige for at reducere risikoen for septisk chok. Læger diagnosticerer ofte infektion gennem en blodkultur, hvor en blodprøve overvåges i laboratoriet for vækst af mikroorganismer. Blodkulturer kan tage op til 72 timer for at give resultater, så behandling med antibiotika kan påbegyndes i den tid det tager at specifikt identificere den gramnegative organisme. Nogle typer af gramnegative bakterier, der kan forårsage infektion og sepsis, omfatter Escherichia coli (E. coli), Klebsiella og Pseudomonas aeruginosa.

Ud over antimikrobiel terapi og intravenøse væsker, kan andre foranstaltninger være nødvendige for at behandle gramnegativ sepsis. Medikamenter til at hæve blodtrykket er berettiget, hvis en patient ikke reagerer på en stigning i væsker. Nogle typer af steroider kan også bruges til at reducere inflammation. Hvis en patient udvikler vejrtrækningsbesvær på grund af nedsat lungefunktion, kan der kræves brug af en ventilator. En kombination af terapier er ofte nødvendig for at reducere de skadelige virkninger.

Mennesker, der har visse forhold, har større risiko for at udvikle gramnegativ sepsis, herunder dem, der har lavt immunniveau og dem med traumatiske skader som forbrændinger. Patienter, der har brugt store mængder bredspektret antibiotika til behandling af andre infektioner, kan være tilbøjelige til at udvikle sepsis. Derudover er alder en faktor, og sepsis rammer ofte babyer og den meget gamle.