Hvad er histrionisk personlighedsforstyrrelse?

Histrionic Personality Disorder (HPD) er en mental tilstand præget af en række træk, herunder ekstrem ekstroversion, besættelse med personlige udseende og en ofte upassende brug af forførelse til at manipulere andre. En person med HPD er ganske ofte partiets liv, med en engagerende personlighed og en naturlig mangel på social inhibering. Ironisk nok er de positive træk, der vises af en lidende kamp, ​​meget af, hvad samfundet normalt anser for at være ideel adfærd. De med HPD stiger ofte højt i sociale og erhvervskredse på grund af deres udadvendte personligheder og høje ambitioner.

HPD anses imidlertid for at være en personlighedsforstyrrelse af en grund. Mens syge kan vise alle de kvaliteter beundrede af andre, er mange af dem også plaget af interne tanker om underlegenhed. Mens nogen med denne betingelse kan udtrykke empati eller hengivenhed, slutter det faktiske niveau af følelsesmæssig forbindelse ganske ofte ved overfladen. Nogen med HPD kan efterligne eller endog overdrive et passende følelsesmæssigt svar, men hans eller hennes egoistiske natur forhindrer ofte et sandt band med andre. En sand lidelse kan føle sig tabt i en menneskemængde, hvis han eller hun ikke konstant er opmærksomheden.

Det “histrioniske” element i HPD vises ofte som dramatiske udbrud, som sjældent svarer til udløserhændelsen. En voksen med HPD kan bogstaveligt talt briste ind i et barnligt temperament tantrum efter et argument med en romantisk partner. Lidt har tendens til at vende tilbage til de følelsesmæssige manipulationer i barndommen, når de føler sig magtesløse. Mange mennesker kan have førstehånds erfaringer med såkaldte “drama queens”, som har tendens til at flyve ud af håndtaget, når det mindste antydning af konflikt opstår. Andre med HPD kan skabe en atmosfære, hvor andre føler sig tvunget til at erhverve deres behov snarere end at provokere et følelsesladet svar.

Både mænd og kvinder er modtagelige for udviklingen af ​​HPD, som mange eksperter mener har både genetisk og social oprindelse. Kvinder med denne tilstand har en tendens til at forfølge urealistiske relationer, der ofte udpeger idealiserede kvaliteter på mindre end ideelle partnere. Seksuel promiskuitet er også et kendetegnende symptom på HPD, ligesom det er rekreative stofbrug. Kvinder med HPD kan også bruge timer på at arbejde på deres fysiske udseende, fra overdreven træning til overdreven brug af kosmetik. Negative følelser bliver ofte tappet op til fordel for overdrevne smil og en forkærlighed for hedonistisk adfærd i offentligheden.

Behandling af HPD kan være en vanskelig proces, fordi mange syge undlader at se deres adfærd som problematisk. De må kun søge behandling frivilligt efter en flygtig romantisk opbrydning eller fuldstændig social udstødelse af dem, som ikke længere kan tolerere personens selvoptagede adfærd. Andre kan bestilles til professionel rådgivning som følge af ulovlige eller umoralske handlinger. Psykologer kan ordinere anti-depressiva til at tage fat på nogle af de adfærdsmæssige problemer, og langsigtet psykoterapi kan hjælpe HPD-patienter med at forstå, hvor ødelæggende deres selvoptagede livsstilsvalg kan være for dem selv og andre.