Hvad er hjernedød?

Hjernedød er det komplette og irreversible tab af hjernefunktion. I de fleste tilfælde er det mest forbundet med fysisk død, men behøver ikke at være. I stedet er der tidspunkter, hvor en krop kan holdes i live, normalt ved kunstige eller mekaniske midler, selv om der ikke er hjernefunktion. Det er her, når begrebet hjernedød, eller at være hjernedød, oftest bruges.

Gennem den moderne videnskabs fremskridt har mennesker lært at holde en krop i live ud over et punkt, som naturlige midler kunne opnå selv. Men det gør det til en pris. Det er normalt for den involverede person, at dette er en sidste kløftindsats for at forsøge at redde dem, når lægerne måske tror, ​​at opsving er stadig muligt. Derfor er brugen af ​​sådanne maskiner i de fleste tilfælde kun midlertidig, indtil yderligere evalueringer kan udføres, og der kan foretages en diagnose af hjernedød.

Bestemmelse af hjernedød sker normalt ved brug af et elektroencefalogram. Denne enhed måler elektriske impulser i hjernen, hvilket er hvordan hjerneceller kommunikerer med hinanden. Hvis der ikke er opdaget elektriske impulser, er der i hvert fald i visse områder af hjernen ingen kommunikation. Hvis der ikke er nogen kommunikation, bliver en hjernedødsdiagnose et meget sandsynligt scenario.

Hjernedød kan forekomme, når personen er tæt nok på hospitalet, at medicinsk personale er i stand til at holde hjertet slående, og ilt og næringsstoffer strømmer til kroppens celler, selv om der ikke er hjerneaktivitet. Som nævnt før gøres dette normalt, før det kan afgøres om hjernens aktivitet er ophørt. Når det først finder sted, er der meget lidt sandsynlighed for et opsving. Men beslutningen om at tage en person af livsstøttermaskiner er normalt overladt til familien efter at have konsulteret lægen.

En hjerne død kan forekomme fra mange forskellige faktorer, men ilt er en nøgle til alt det. Selvom de måske ikke er relateret overhovedet, kan de få lignende ting til at ske i hjernen. For eksempel kan forskellige former for traume forårsage blødning og hævelse i hjernen. Dette kan få hjernen til at ophøre med at fungere. Hvis hjernen ikke får nok ilt, en tilstand kendt som anoxi, begynder den også at dø. På en indirekte måde er anoxi ansvarlig for alle hjernedød. I tilfælde, hvor hjernen svulmer, kan interkranialt tryk for eksempel forårsage blodstrømning, hvilket resulterer i en tilstand, hvor ilt ikke længere kan nå hjernen.