Hvad er human rekombinant erytropoietin?

Humant rekombinant erythropoietin (HRE) er et hormon, der indgives, når en patient ikke producerer tilstrækkeligt erythropoietin alene. Dette hormon produceres typisk og aktiveres i nyrerne, og kan anvendes til patienter med nyresvigt. Det kan også bruges til behandling af personer med anæmi, og i tilfælde hvor patienterne skal opbygge deres hæmatokrit, men ikke kan modtage blodtransfusion.

Hos raske mennesker reagerer erythropoietin (EPO) på lave iltniveauer i kroppen ved at regulere produktionen af ​​flere røde blodlegemer. Hvis produktionen af ​​røde blodlegemer forstyrres, kan folk udvikle anæmi og et udvalg af komplikationer. Humant rekombinant erythropoietin bruges til at supplere kroppens hormonproduktion for at øge antallet af røde blodlegemer, så patienten kan nå en sundere hæmatokrit-læsning og undgå komplikationer forbundet med et lavt antal røde blodlegemer.

Hos folk på dialyse på grund af nyresvigt kan hæmatokrit falde, fordi der ikke er nok erythropoietin. HRE kompenserer for disse patienter med nyreproblemer. Personer med anæmi, især lægemiddelinduceret anæmi, som det, der er forbundet med nogle AIDS-medicin, kan også bruge dette hormon. Humant rekombinant erytropoietin er også blevet anvendt i “bloddoping” i sport, med atleter, der tager stoffet for at øge røde blodlegemer med det formål at forbedre præstationen.

Farmaceutiske virksomheder fremstiller HRE med rekombinant teknologi, hvor gener er indsat for at skabe en brugerdefineret organisme. I dette særlige tilfælde modificeres mammale celler med rekombination, således at de vil producere humant erythropoietin, som kan indgives til patienter. Den samme teknologi bruges til at producere en række andre humane hormoner. Disse hormoner er så effektive i kroppen som hormoner af menneskelig eller animalsk oprindelse, men de er lettere og mere sikre at producere.

Der er bivirkninger forbundet med human rekombinant erytropoietin, især hos patienter, som bruger det i lang tid. Det kan øge risikoen for kraftig koagulation og negative kardiovaskulære hændelser, og det kan også føre til jernmangel og højt blodtryk. I nogle unge atleter har uventet død været forbundet med EPO-brug, hvilket er en af ​​grundene til, at sportsmyndigheder er bekymrede for bloddoping. Rekombinant EPO er kemisk lidt forskellig fra det, der er lavet i kropsversionen, og det kan bruges til blodprøver for at afgøre, om en atlet er doping eller ej.