Hvad er intubation?

Intubation refererer generelt til at indsætte et fleksibelt rør overalt i menneskekroppen, men de fleste bruger det specifikt til at henvise til tracheal intubation, hvilket indebærer at lægge ned i en persons luftrør for at sikre hans eller hendes luftvej. Proceduren bruges ofte i nødmedicin, når en patient har svært ved at trække vejret, og den bruges også under operationen for at holde luftvejen åben for levering af anæstetika og ilt. Derudover vil patienter på mekaniske ventilatorer blive intuberet, så ventilatoren kan trække vejret for dem. Dette kan være en farlig procedure, når den ikke udføres korrekt, og træning i intubation er normalt ret omfattende.

For at udføre en tracheal intubation anvender en læge eller akutmedicinsk tekniker et laryngoskop, en medicinsk anordning, der indsættes i munden for at åbne kæben. Laryngoskopet lader også lægen tydeligt se patientens hals og sikrer, at røret er placeret i den korrekte passage, hvis proceduren udføres ukorrekt, og røret ender i spiserøret, kan patientens resultater være ret ubehageligt og endog dødeligt Hvis ikke fanget i tide.

Et intubationsrør trænger langsomt ind i halsen, med en læge, der anmoder om en mindre eller større størrelse, hvis det er nødvendigt. Hvis patienten overhovedet er bevidst, kan han eller hun kæmpe for processen, da det føles meget ubehageligt. Når røret er i, er det sikret, og det kan fastgøres til en mekanisk ventilator, anæstesi maskine eller poseventilmaske, også kendt som en ambu pose. En ambu taske kan håndteres manuelt for at hjælpe patienten med at trække vejret.

Når et rør trænges gennem næsen ind i luftvejene, kaldes det nasotracheal intubation. I begge tilfælde lytter en læge omhyggeligt til patientens åndedrætslyde for at sikre, at røret er i luftrøret, og for at sikre, at luften bliver tilført til begge lunger. Når røret fjernes, er proceduren kendt som extubation. Patienterne bliver extubated, når de føler sig bedre, eller når en operation er forbi, og patienten er klar til at trække vejret på egen hånd.

Intubation bruges også til endoskopiske procedurer, procedurer, hvor læger kigger ind i kroppen med værktøjer som kameraer eller medicinsk udstyr, som gør synligheden nemmere, som laryngoskoper. Endoskopi bruges til at diagnosticere forskellige tilstande over hele kroppen, fra luftvejene og mave-tarmkanalerne til forskellige organer i underlivet. For at udføre endoskopi indsættes et rør i området af interesse, således at værktøjer kan fodres gennem det.