Hvad er karbo-indlæsning?

Carbo-loading er en tilgang til at opbygge energireserver, der sommetider anvendes til konkurrencedygtige sports- eller udholdenhedstræning. Den grundlæggende ide om karbo-læsning henføres til Gunvar Ahlborg, en videnskabsmand bosat i Sverige i 1960’erne. Ahlborg udviklede konceptet, at hvis kroppens glykogenreserver var grundigt udtømt, ville kroppen kunne lagre yderligere butikker af glycogen, hvis en stor mængde kulhydrater blev konsumeret umiddelbart efter udtømningstiden var afsluttet.

Den påståede fordel ved kulstofindlæsning er at anvende denne dobbelte udtømningsproces og masselagring af kulhydrater er, at øvelsen vil give kroppen mulighed for at udvikle en ekstra energikilde. Denne ekstra energibesparelse kan derefter påberåbes under sportsbegivenheder. Som et resultat er atleten i stand til at fungere i længere tid og udholde mere stringente betingelser end det ville være muligt ellers.

Mens kulhydratindtagsfasen for karbo-indlæsning kan opnås med enhver fødevare, der er rig på carbs, synes pasta at være carb-fødevaren efter eget valg. Pasta har tendens til at bryde ned i systemet hurtigt, hvilket igen gør det muligt at absorbere kulhydraterne og være til rådighed til brug på kort sigt. Det er ikke usædvanligt for atleter, der konkurrerer i en konkurrence næste dag for at nyde en stor middag natten før, der centrerer omkring pasta retter.

I 1980’erne var tanken om at pakke kulhydrater som en del af træningsprocessen almindelig. Imidlertid var processen med at forsøge at fuldstændigt nedbryde niveauet af glykogen før tankning begyndt at falde ud af favør. I stedet begyndte carbo-loading at involvere forbrug af rigelige mængder kulhydrater i flere dage før en konkurrence. Samtidig faldt niveauet af intens træning i løbet af de sidste to eller tre dage før den aktuelle konkurrencebegivenhed.

I dag er den oprindelige karbo-belastningsproces af udtømning efterfulgt af pakning af kulhydrater og den modificerede version, der udviklede sig i 1980’erne, begge til fælles brug. Der er endda en tredje karbo-ladningstilgang, der involverer mild til moderat træning i flere dage før arrangementet, men kræver massiv læsning af carbs et par timer før den aktuelle konkurrence. Atleter rapporterer betydelige resultater ved hjælp af alle disse tilgange, idet man bemærker, at slutresultatet er, at der er mere tilgængelig energi til at bruge under de mere intensive perioder i konkurrencerne.