Hvad er anetoderma?

Anetoderma, også kaldet macular atrofi eller dermatitis atrophicans maculosa, er en godartet hud tilstand, der opstår på grund af et unormalt tab af hudelasticitet. Dette tab af hudelasticitet resulterer i dannelsen af ​​en udbulende pose af hud, som er slap nok til at give til fingertryk. Denne hudtilstand er lidt mere almindelig hos kvinder, og de fleste mennesker med tilstanden er mellem tyve og fyrre år.

I nogle tilfælde forekommer forekomsten af ​​læsioner efter udviklingen af ​​en ikke-specifik inflammatorisk hud tilstand. Sekundær anetoderma, som er forårsaget af en anden medicintilstand, har en bred vifte af årsager. Disse læsioner kan udvikle sig som følge af acne, B-celle lymfom, lupus erythematosus, sarcoidose, tuberkulose, syfilis og flere andre sygdomme.

Grunden til, at disse hudlæsioner udvikler sig, er ukendt. Derudover er det ikke kendt, om den ikke-specifikke inflammatoriske hudsygdom, som forekommer hos nogle mennesker, forårsager læsionsudvikling eller blot er en associeret tilstand. En forklaring på udviklingen af ​​disse hudlæsioner er, at produktionen af ​​elastin, et fibrøst protein, som giver huden sin elastiske kvalitet, bliver defekt i diskrete hudområder. Denne mangel fører til produktion af hud, som ikke har den elastiske kvalitet, og danner posenlignende hudlæsioner.

Symptomer er typisk begrænset til udseende af hudlæsioner, tilstanden forårsager ikke andre tegn eller symptomer. Det er almindeligt, at mange læsioner fremkommer samtidig med fælles steder, herunder overarme, overkrop og lår. Det er mindre almindeligt for læsioner at udvikle sig på nakke og ansigt. Læsionerne er normalt små, med regelmæssige kanter og har tendens til at være blå eller gråhvid i farve.

Når læsioner udvikler sig, ændrer de generelt ikke i størrelse, farve eller i noget andet aspekt. Nye læsioner kan fortsætte med at udvikle sig over tid efter udseendet af de første læsioner. På avanceret stadium anetoderma kan hundreder af læsioner udvikle sig, i det omfang at patches af læsioner, som er tæt sammen, kan samle sig i en stor dannelse af hævet hud.

Der er ingen behandling for denne hudtilstand. Medikamenter som steroider og E-vitamin, der ofte anvendes til behandling af hudlidelser, har vist sig at være ineffektive i dette tilfælde. Når kun små mængder læsioner er til stede, kan de fjernes via kirurgi, men i tilfælde hvor der er mange læsioner, er dette ikke en praktisk mulighed på grund af omfanget af operationen, som ville være påkrævet.