Hvad er atypisk duktal hyperplasi?

Atypisk duktal hyperplasi (ADH) er en medicinsk tilstand, hvor cellerne, der bringer mælkekanalerne, oplever unormal vækst. Denne tilstand er ikke kræftfremkaldende, men det kan indikere en øget kræftrisiko for en kvinde. Som følge heraf anbefaler lægerne normalt omhyggelig overvågning og opfølgning hos patienter, der har udvist denne tilstand i en eller begge bryster.

Udtrykket “hyperplasi” anvendes til at beskrive enhver stigning i antallet af celler i en bestemt region. En række ting kan føre til det, og tilstanden er ofte så god, at folk ikke engang mærker det. I andre tilfælde forårsager hyperplasien orgelforskydning, ømhed og andre symptomer, som gør det mærkbart. I tilfælde af atypisk duktal hyperplasi er tilstanden normalt diagnosticeret under rutine mammogrammer.

På et mammogram viser denne form for hyperplasi sig som en lille deponering omkring mælkekanalen. En læge vil normalt bede om at tage en biopsi af området for at fjerne muligheden for en ondartet tumor. Når biopsien bekræfter, at patienten har atypisk duktal hyperplasi, kan sundhedsudbyderen diskutere en række muligheder med patienten.

Den nemmeste mulighed er at forlade stedet alene. Fordi denne tilstand ikke er kræft, kræver det ikke behandling. Læger vil dog normalt anbefale, at deres patienter overvåger deres bryster grundigt under månedlige bryst selvtest, og patienter kan opfordres til regelmæssigt at have kliniske brystprøver og mammogrammer. Ved at holde sig vågen, kan tegn på brystkræft blive fanget tidligt, hvis det kommer frem.

Nogle kvinder vælger at tage profylaktiske stoffer, hvis de udvikler atypisk duktal hyperplasi, især hvis deres familiemedlemmer har en historie med kræft. Disse lægemidler kan medvirke til at reducere risikoen for brystkræft. Mere radikalt kan en kvinde vælge en forebyggende mastektomi. Dette er ikke et valg, der skal gennemføres let, og det overvejes generelt kun, når en kvinde har en betydelig familiehistorie af brystkræft sammen med andre risikofaktorer, som øger sandsynligheden for at udvikle den.

Ved at udføre regelmæssige bryst selvtest og modtage anbefaling af sundhedsvæsen screening som mammogrammer, kan kvinder identificere hyperplasi og andre sundhedsforhold tidligt og træffe proaktive valg om deres helbred. Kvinder bør tale med deres sundhedsudbydere om anbefalede forebyggende helbredsundersøgelser.