Hvad er erysipelas?

Erysipelas er en sjælden form for bakteriel infektion, der primært påvirker ansigtet eller benene. Det er en variation af cellulitis (infektion i huden). Men hvor cellulitis kan forekomme på nogen del af kroppen og kan være forårsaget af flere forskellige bakterier, er erysipelas normalt kun forårsaget af bakterie streptokoccus pyogenes og forekommer kun på de ovennævnte steder.

En form for erysipelas, kaldet svine erysipelas, var et vedvarende problem for svineproducenter forud for opfindelsen af ​​antibiotika. Grise dør rutinemæssigt og hele gårde kan lide af sygdommen. Hvad der begyndte som læsioner, i dette tilfælde over hele kroppen, ville hurtigt udvikle sig til organskader og til sidst forårsage død. Nu inokuleres grise rutinemæssigt for sygdommen i form af forebyggende doser af antibiotika for at undgå at opdrage sygdommen.

Erysipelas hos mennesker er stadig sjældne. Det kræver imidlertid øjeblikkelig behandling. Venstre ubehandlet, det kan skade hjertet og leddene. Hvis man ser på fortidens interessante interesser eller i familiens historier, ser man mange dysers død ved erysipelas. Enhver, der lever forud for udviklingen af ​​antibiotika, vil se fremskridtet i sygdommen og især slå sig ned i leddene, hvor det vil forårsage en stor smerte. Mange i den victorianske periode blev afhængige af opium i et forsøg på at løse smerten i tilstanden.

I dag er erysipelas næsten altid anerkendt. Udslæt på ansigtet kan følge et sommerfuglmønster, der spredes over næsen og kinderne. Symptomerne begynder hurtigt, og udslætet er hævet og orange eller lilla fra små blodkar blødning i huden. Udfaldet hævelse og farve af udslæt gør det svært at forveksle erysipelas med andre former for cellulitis.

Udslæt er smertefuldt og kan ledsages af kuldegysninger og feber. Sådan udslæt betyder, at lægen så hurtigt som muligt skal starte behandlingen. Behandling i de tidlige stadier betyder normalt et 2 ugers forløb af oral penicillin eller et penicillinafledt antibiotikum. Hvis man er allergisk over for penicillin, kan nogle af de nyere antibiotika bruges i stedet.

Erysipelas kan spredes hurtigt, især til leddene. Når udslæt på ansigt eller ben er ubehandlet, kan de med infektionen kræve livslange daglige doser af antibiotika for at holde infektionen i leddene til et minimum. Normalt er tegnene på infektionen imidlertid så markerede og smertefulde, at folk vil søge behandling tidligt.

Enhver kan indgå i erysipelas, men det synes at være mest fremherskende blandt de meget unge og ældre. Der er flere prædisponerende faktorer for kontraherende erysipelas. Bakterierne indtræder oftest i et nyligt kirurgisk sår, og sådan hævelse omkring såret betyder normalt mindst en eller anden form for cellulitis. Insektbid, nedskæringer og bumser kan alle udsætte en for de kausal bakterier. På ansigtet er disse bakterier almindeligt forekommende i næsen og er ansvarlig for de fleste erysipelas, der findes i ansigtet.

Nogle populationer er mere tilbøjelige til at få erysipelas. Enhver med en autoimmun sygdom som lupus eller hiv er mere udsat for risiko. Dem, der har dårlig blodperfusion gennem blokerede vener, nedsat hjertefunktion eller hjertefejl, er så meget mere tilbøjelige til at indgå i infektionen. Dem, der lever i vedvarende uhygiejniske forhold, som de hjemløse synes mere tilbøjelige til at indgå i erysipelas. Ligeledes er alkoholisme en risikofaktor for kontrahering af erysipelas og en lang række andre infektioner.