Hvad er glutaminsyre?

Aminosyrer er byggestenene af protein. Glutaminsyre er en af ​​de ikke-essentielle proteinogene aminosyrer, der syntetiseres eller produceres i kroppen fra andre aminosyrer, herunder arginin og ornithin. Den er tilgængelig i kød, fjerkræ, fisk, mejeriprodukter og æg samt nogle planter, der er rige på protein.

Forskningsundersøgelser om glutaminsyre afslører at være en excitatorisk neurotransmitter. En neurotransmitter er et stof frigivet af et neuron for at stimulere nabo-neuroner for at tillade impulser fra en celle til den næste gennem hele nervesystemet. Opdagelse af denne ejendom har givet anledning til undersøgelser, der tyder på, at personer, der lider af visse neurologiske lidelser, kan opleve forbedringer med kosttilskud.

Epilepsi, Parkinsons sygdom, muskeldystrofi og mental retardation er nogle af de lidelser, der er blevet undersøgt hos patienter, der tager glutaminsyre. Nogle mennesker, herunder sundhedsudbydere, er skeptiske over for den rolle, det kan spille i behandlingen af ​​sådanne sygdomme. Deres skepsis er dels fordi det er en af ​​de mest udbredte aminosyrer i hvad der generelt betragtes som en sund kost.

En mangel på ethvert næringsstof kan og ofte hurtigt frembringe tegn og symptomer på et helbredsproblem, som normalt korrigeres meget let ved at forsyne tilstrækkelige mængder af næringsstoffet. Ernæringseksperter bekræfter dog, at mangel på glutaminsyre er meget usandsynlig, især blandt befolkninger, som har tilstrækkelig adgang til næringsrige fødevarer. Høje doser af denne aminosyre kunne være toksiske og har produceret ubehagelige bivirkninger såsom hovedpine og andre neurologiske lidelser.

Det er derfor, at nogle ernæringseksperter tvivler på effekten af ​​glutaminsyretilskud. Glutaminsyre hjælper også i metabolismen af ​​sukker og fedtstoffer, og undersøgelser er blevet udført, der tyder på, at kosttilskud kan bidrage til at sænke blodtrykket. Aminosyren er i stand til at binde sig til nitrogenatomer, en proces, hvor kroppen fremstiller glutamin. Den samme handling er afgiftning af ammoniak og den eneste metode, hvormed hjernen kan renses af dette stof.

Prostata kirtel er et andet organ, der kan have gavn af kosttilskud, fordi det producerer en væske, hvori aminosyren er fundet. Nogle medicinske forskere mener, at den normale og sunde funktion af denne kirtel kan være tæt forbundet med virkningen af ​​denne aminosyre i kroppen. Det anbefales dog stadig at alle næringsstoffer, herunder aminosyrer, fås fra naturlige og sunde fødevarer.