Hvad er kostfiber?

Plantematerialer, der er ufordøjelige for mennesker, er et komplekst kulhydrat kendt som kostfiber. Vores kroppe har brug for grovfoder til at fordøje mad og eliminere affald, fordi det klumpede stof renser tyktarmen, da det gør sin vej gennem vores fordøjelseskanalen. Kostfibre kommer fra grøntsager, frugt, korn og bælgfrugter.

De to typer kostfiber er opløselige og uopløselige. Opløselig fiber opløses i vand, ligesom pektinet findes i frugt. Uopløselig fiber, såsom cellulose fra korn, opløses ikke i vand. Eksempler på opløselig fiber er mange grøntsager, byg, havregryn, rug og frugter som ferskner, druer, bær og pærer. Det er vigtigt at spise huden af ​​frugter som æbler, da det er her, hvor det meste af fiberen ligger. Hele korn, pasta, klid, brun ris, frø, klid, bønner og nogle grøntsager som gulerødder og selleri giver uopløselig fiber.

Korrekt mængde kostfiber forbedrer sundhed på andre måder end fordøjelsen. Undersøgelser har vist, at fibre synes at sænke kolesterolet, i kombination med en afbalanceret kost. Der er også en uforklarlig forbindelse mellem en diæt, der er høj i fiber og en nedsat risiko for hjertesygdomme. I maven synes fibre at påvirke den hastighed, hvormed sukker kommer ind i blodbanen. Det betyder, at vores blodsukker bliver mere konsistente, vores insulin virker ikke så hårdt, og vi drager fordel af en reduceret risiko for at udvikle diabetes.

Da fiber ikke er teknisk næringsstof, er der ingen anbefalet dagpenge (RDA). Men sundhedseksperter har erklæret, at vi har brug for 7-1,2 oz (20 – 35 gram) fiber om dagen. Men amerikanerne kun gennemsnitlige 1/2 oz (15 gram) om dagen. Frisk mad er den bedste kilde til fiber, fordi den indeholder andre vigtige vitaminer. Hvis frisk mad ikke er tilgængelig, vil kosttilskud af fiber være tilstrækkeligt. En gradvis stigning i flere uger i dit fiberindtag sikrer, at du ikke lider ubehag. I kombination med en diæt, der er lav i sukker, fedt og kolesterol, forbedrer grovfoder mange aspekter af sundhed.