Hvad betragtes som et unormalt prolactinniveau?

Unormale prolactinniveauer kan enten være for høje eller for lave, selvom de ofte er for høje. Skalaen for denne test varierer afhængigt af laboratoriet, men et unormalt niveau af prolactin til en mand er typisk mindre end 2 nanogram per ml (ng / ml) blod eller mere end 18 ng / ml. For en ikke-gravid, ikke-sygeplejerske kvinder er unormale niveauer typisk mindre end 2 ng / ml eller mere end 29 ng / ml. Unormale niveauer for en gravid kvinde er generelt mindre end 10 ng / ml eller mere end 209 ng / ml. Dette er normalt det samme for lakterende kvinder, men efter ca. en uge, begynder niveauerne at falde, og de fortsætter med at falde i løbet af laktationen, jo mindre en baby sygeplejersker.

Prolactin er det hormon, der produceres af hypofysen og er ansvarlig for amning. Selv mænd, ikke-gravid og ikke-sygeplejerske kvinder producerer dette proteinhormon, selvom årsagen er ukendt. Prolactin er også kendt som det luteotrope hormon. Et unormalt prolactinniveau kan forårsage en række symptomer, herunder infertilitet. Andre symptomer på unormale niveauer af prolactin omfatter lactation, der ikke induceres af postpartum, lav sexdrev, erektil dysfunktion og amenoré.

Selvom symptomerne på et unormalt prolactinniveau kan blande sig i aspekter af livet, såsom at opfatte et barn, er årsagen til et forhøjet prolactinniveau undertiden ret alvorligt. For eksempel kan et ekstremt højt niveau af det luteotrope hormon – mere end 200 ng / ml – være et resultat af et prolactinom, en tumor placeret i hypofysen. Andre tilstande, der forårsager et højt niveau af prolactin, omfatter idiopatisk hyperprolactinæmi, hypothyroidisme, nyresygdom, nerveskader og cirrose. Visse lægemidler, især visse antipsykotika, kan også forårsage et unormalt prolaktinniveau.

En stigning i prolaktin kan betyde, at en kvinde har kræft i æggestokkene. Efter et forhøjet niveau af prolactin er detekteret, er den næste test udført en magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) test, som kan detektere om der er en tumor til stede i hypofysen. Hvis der ikke er en tumor, er det næste trin at foretage yderligere test.

I nogle tilfælde forekommer der en prolactinmangel. Denne tilstand er normalt sekundær til en forreste hypofyse dysfunktion. Postpartum hypofyse nekrose eller Sheehan syndrom tegner sig for et flertal af prolactinmangel tilfælde. Andre årsager til en prolactinmangel kan omfatte en anterior hypofyse, parasellar sygdom, hæmokromatose, sarkoidose og tuberkulose.