Hvad er anca vaskulitis?

Vaskulitis er et begreb, der bruges til at beskrive betændelse i blodkar, som kan udvikle sig som følge af infektion eller fra en af ​​flere andre årsager. I anti-neutrofil cytoplasmisk autoantistof (ANCA) vaskulitis er betændelsen forårsaget af kroppens eget immunsystem. En sygdom af denne art kaldes en autoimmun sygdom. ANCA vaskulitis kan behandles med visse typer medicin og medicinske procedurer, men nogle gange kan organer blive alvorligt beskadiget til fejlfeltet. I sådanne tilfælde er den eneste behandling en organtransplantation.

Et normalt sundt immunsystem angriber vira, bakterier og parasitter, dræber disse angribere og forebygger eller ødelægger infektion. Denne reaktion medieres af hvide blodlegemer, der producerer en række proteiner, såsom antistoffer og andre molekyler, der hjælper med at bekæmpe infektion. Autoimmun vaskulitis udvikler sig, fordi kroppens immunsystem bliver sensibiliseret til at angribe proteiner, som er til stede på overfladen af ​​blodkarceller. I ANCA-vaskulitis producerer hvide blodlegemer, der kaldes B-lymfocytter, antistoffer, der angriber en anden type hvide blodlegemer, der kaldes neutrofilen.

Når ANCA’er angriber neutrofiler, forårsager de neutrofiler at lave huller i væggene i små blodkar i en bred vifte af væv og organtyper. De unormale neutrofiler kunne potentielt angribe blodkarene hvor som helst i kroppen, så det er meget bredt, at symptomerne ANCA-vaskulitis kan forårsage. I huden forårsager denne sygdom røde pletter kaldet purpura at udvikle. I lunger og næse kan ukontrolleret blødning forekomme. Nyresvigt kan i sidste ende resultere, hvis nyrerne kommer under angreb, og nerveskade er en anden mulig konsekvens, hvis blodkar nær nerver påvirkes.

En af de mest alvorlige former for denne sygdom kaldes ANCA glomerulonefritis. I denne type ANCA sygdom angriber neutrofiler små blodkar i glomeruli i nyrerne. Glomeruli er den del af nyrerne, der er ansvarlig for filtrering af urin, så affaldsstoffer udskilles, og proteiner, som kroppen kræver, bevares. Når glomeruli er under angreb, er proteiner og blod til stede i urinen, nogle gange i store mængder. Til sidst, som glomeruli gør mere og mere skade, mislykkes nyrerne helt.

ANCA vaskulitis kan være en kortvarig sygdom eller en kronisk sygdom, der ikke kan helbredes. I de fleste tilfælde kan en person med denne type vaskulitis leve et sundt liv, hvis han eller hun modtager den rigtige behandling. Afhængigt af symptomerne kan en patient modtage steroider eller andre immunsystemundertrykkende lægemidler for at stoppe immunsystemets angreb på blodkarvægge, og patienten kan få antibiotika, når infektionen udvikler sig.

Personer, der har alvorlige eller kroniske symptomer, kan have en behandling kaldet plasmaphorese, hvor ANCA’er fjernes fra blodet. Når nogen har ANCA glomerulonefritis, der fører til nyresvigt, er den eneste mulige behandling en transplantation. Alligevel kan en lille del af patienterne opleve yderligere nyrelaterede vaskulitis symptomer selv efter en nyretransplantation.