Hvad er cervicitis?

Livmoderhalsen er placeret i slutningen af ​​livmoderen og når ind i vagina. Når livmoderhalsens ydre væv bliver betændt, normalt ved infektion, kaldes det cervicitis. Ca. halvdelen af ​​alle kvinder vil opleve en bout eller mere af denne tilstand i deres levetider.

Cervicitis har flere årsager. En almindelig årsag er indsættelse af fremmedlegemer, såsom en membran, cervikal cap, spermicider og tamponer i vagina. Nogle kvinder udvikler det som reaktion på latexallergier, hvor latex er til stede i enten kondomer eller membraner eller gennem allergi mod sædceller.

Nogle seksuelt overførte sygdomme kan også forårsage cervicitis. Dem med genital herpes udbrud, gonoré og chlamydia har alle en øget risiko for at udvikle denne tilstand. Det kan også skyldes bakteriel infektion lokaliseret i vagina eller gær infektioner.

Symptomer på cervicitis omfatter vaginal udledning, som kan være lugtende og farvet grå, gul eller hvid. Vaginal blødning, der ikke er relateret til normal menstruation, kan noteres. Vaginal blødning efter seksuel kontakt eller efter overgangsalder er tegn på irritation af livmoderhalsen. Vaginal smerte er normalt til stede, og de berørte kan føle sig som om deres bækken er under pres. Samleje kan være smertefuldt.

Diagnose foretages ved fysisk undersøgelse af vagina. Når cervicitis er til stede, vil livmoderhalsen blive rød og hævet. Normalt tages nogle få vattensprøjter til at udelukke seksuelt overførte sygdomme og bakterielle infektioner. Vaginal udslip vurderes også som bevis for sygdom.

Bevis for cervicitis forårsaget af bakteriel infektion eller af sygdomme som gonoré behandles med antibiotika. Cervicitis forårsaget af gær infektion kan behandles med anti-fungal medicin. At forårsage allergier over for latex betyder normalt rådgivning til at ændre seksuelle vaner og præventionelle metoder.

Når denne tilstand vedvarer, kan kirurgi for at fjerne en del af den irriterede livmoderhalsen være nødvendig. Kirurgi udføres oftest hos kvinder, der er post-menopausale, da ændring af livmoderhalsen kan begrænse evnen til at forestille sig eller bære et barn til at udtrykke. Nogle gange fjernes en del af livmoderhalsen med laserterapi, men også cervixvæv kan fjernes ved at fryse en del af livmoderhalsen, kaldet kryokirurgi. Kirurger kan også bruge elektrocauterization, som dræber noget cervikalvæv med elektrisk strøm.

Risikofaktorer for cervicitis omfatter tidlig samleje, sex med flere partnere og usikre sexpraksis. Brug af douches eller tamponer, der har duft, kan øge risikoen. Kvinder, der forfølger monogamiske relationer, er mindre tilbøjelige til at blive påvirket af denne tilstand, men kan stadig finde problemer med barrieremetoder, der bruges til at forhindre graviditet.