Hvad er antibiotikaresistens?

Antibiotikaresistens er et fænomen, hvor mikroorganismer gennemgår en genetisk mutation, der gør det muligt for dem at modstå virkningerne af antibiotika, der er designet til at dræbe dem eller gøre dem ude af stand til at reproducere. Konceptet er måske mest diskuteret med hensyn til sygdom og sygdom. Når en sygdom bliver resistent mod antibiotika, anses den ofte for uhelbredelig og kan derfor udgøre en alvorlig folkesundhedstrussel som følge heraf. Der er et par grunde til, at resistens opstår, og det ses normalt fra et videnskabeligt synspunkt som en normal del af patogentilpasningsevnen og livscyklusen. Mange forskere har antydet, at det menneskelige samfunds brede afhængighed af antibiotika har eller vil tjene til at fremskynde, hvad der ellers ville være en langsom forandringsproces, og mange sundhedsaktivister har opfordret til flere anmeldelser og kontroller, der styrer, hvordan disse kraftfulde medicin bruges.

Generelt er antibiotika kemiske midler, der specifikt målretter visse bakteriestammer. De deaktiverer bakterierne ved at forhindre deres reproduktion og vækst. Der er mange forskellige “familier” af antibiotika, og de er meget vant til at helbrede og berolige infektioner hos mennesker og dyr. I de fleste tilfælde er de meget effektive. Bakteriestammer, som gradvist er blevet aflivet af visse antibiotika, kan undertiden ændre deres genetiske makeup over tid, hvilket kan gøre dem sværere for at antibiotika skal målrette. Dette gør medicinerne mindre effektive og i sidste ende ikke effektive overhovedet. Dette er det, der er kendt i det medicinske samfund som “modstand.”

Modstand udvikler sig som følge af naturlig udvælgelse. Den antibiotiske virkning er et miljømæssigt pres, og de bakterier med mutationer, der giver dem mulighed for at overleve, vil fortsætte med at reproducere. De vil så passere dette træk til deres afkom, som vil være en fuldt modstandsdygtig generation. En anden måde at sætte dette på er, at modstand er en helt forventet og naturlig del af bakteriel levetid. De fleste organismer tilpasser sig og ændres som følge af miljøbelastning, og bakterier er ingen undtagelse.

Den største bekymring mest lærde har med modstand er ikke, at det sker, det er den hastighed, som det ser ud til at ske i dag. Sygdomme tilpasser sig ofte og ændrer sig meget hurtigere i dag end tidligere, hvilket har fået nogle eksperter til at bekymre sig om, at stofferne de stoler på for at behandle almindelige sygdomme, snart kan stoppe med at arbejde.

Modstanden sker typisk hurtigere, jo mere ofte kommer et bestemt patogen i kontakt med en miljøtrussel. Praktisk set betyder det, at jo oftere et antibiotikum anvendes, vil de hurtigere bakteriestammer tilpasse sig til at eksistere sammen med det. Flere undersøgelser har vist, at moderne mønstre af antibiotikabehandling kan have en dramatisk indflydelse på forekomsten af ​​resistente organismer. Andre faktorer, der bidrager til resistens, omfatter ukorrekt diagnose, unødvendige forskrifter, ukorrekt anvendelse af antibiotika af patienter og anvendelse af antibiotika som husdyrtilsætningsstoffer til at afværge infektion, før det sker.

Staphylococcus aureus, der også er mere kendt som Staph aureus, er en af ​​de vigtigste resistente patogener. Det findes på slimhinderne og huden på omkring en tredjedel af befolkningen og er ekstremt tilpasset antibiotisk tryk. Det var den første bakterie, der viste sig at være resistent overfor penicillin, og blev opdaget kun fire år efter, at penicillin begyndte at være masseproduceret.

Penicillinresistent lungebetændelse eller pneumokokker, forårsaget af Streptococcus pneumoniae, blev først påvist i 1967, ligesom penicillinresistent gonoré. Andre stammer med nogle niveauer af antibiotikaresistens indbefatter Salmonella, Campylobacteria og Streptococci.

En af de store bekymringer, som sundhedseksperter ofte hæver om antibiotikaresistens, er muligheden for “superbugs” eller bakterielle infektioner, der ikke kan behandles med eksisterende lægemidler. Dette kunne tænkes at skabe en folkesundhedskrise, hvor patienter oplever en sygdom, der ikke kan helbredes. Med tilstrækkelig tid kunne farmaceutiske forskere nok skabe et endnu stærkere stof til bekæmpelse af de nye stammer, men de største bekymringer er for det første, at de ikke ville være i stand til at arbejde hurtigt nok til at forhindre udbredt infektion og død, og for det andet at Ny medicin ville være så hård, at den ville have en række andre uønskede bivirkninger.

Der er ingen måde at virkelig forhindre antibiotikaresistens. De fleste eksperter siger, at processen kan sænkes med en mere diskretionær brug af antibiotika. Hvis stofferne selv anvendes sparsomt, vil det tage de målrettede bakterier, der meget længere tid til at tilpasse sig og ændre sig.