Hvad er diskitis?

Diskitis er betændelsen i de mellemvertebrale skiver, eller de svampede skiver mellem hvirvler, typisk forårsaget af en infektion. I de fleste tilfælde påvirkes kun en enkelt disk, selvom infektionen kan spredes til tilstødende diske. Tilstanden er sjælden, men forekommer hyppigere hos børn end hos voksne. Børn mellem to og syv år er mest tilbøjelige til at udvikle discitis. Det er yderst sjældent hos ældre patienter, da diskene bliver mindre, mindre svampede og mindre tilbøjelige til at blive betændt i alderen.

Diskitis er typisk forårsaget af en infektion i en anden del af kroppen, der kommer ind i rygsøjlen gennem blodbanen. Sjældent kan infektionen spredes fra knoglerne til disken. Mange tilfælde udvikler sig efter en invasiv procedure som lændepinden. Dette er sandsynligvis på grund af indførelsen af ​​mikroorganismer i kroppen fra proceduren, hvilket fører til infektion.

I nogle tilfælde kan en kemisk reaktion være skyld i rygsygdomme. En kortisoninjektion i rygsøjlen kan medføre, at diskene bliver betændt hos nogle individer. Alvorligt traume på ryggen kan også forårsage betændelse.

De mest almindelige diskitis symptomer omfatter moderat til svær smerte i nedre ryg, stråling af smerte til andre områder af kroppen, ømhed omkring rygsøjlen, manglende evne til at bøje rygsøjlen og forværring af smerte med bevægelse. Hos børn kan symptomer omfatte sløvhed, manglende evne til at gå, læne sig fremad, mens du går eller har svært ved at stå op fra en siddestilling. Hvis tilstanden skyldes infektion, kan også hovedpine og svagt feber være til stede.

Diskitis kan være svært at diagnosticere. Hvis en patient oplever pludselig rygsmerter uden tilsyneladende årsag eller udviser almindelige symptomer, kan en læge mistanke om tilstanden og begynde at teste for at bekræfte diagnosen. En fysisk undersøgelse efterfølges af en blodprøve kendt som en ESR-test (Erythrocyte Sedimentation Rate). Denne test kontrollerer blodet for en forhøjet sedimenteringshastighed, hvilket indikerer, at en infektion er til stede.

Diskitisbehandling består typisk af at tage forskellige medikamenter, herunder antibiotika, til behandling af den underliggende årsag til infektionen. Steroider kan indgives, hvis tilstanden ikke forbedres ved antibiotisk behandling. Smertestillende midler ordineres ofte, og i nogle tilfælde anvendes ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler til at reducere smerte. Sengestøtte anbefales også til de fleste patienter, der lider af diskitis. Patienterne skal fuldt ud gendannes efter behandling uden nogen langsigtede bivirkninger.