Hvad er duodenal cancer?

Duodenal kræft er kræft, der starter i tarmens første del, kendt som duodenum. Det kan også kaldes tarmkræft og er en sjælden form for gastrointestinal cancer. Mave-tarmkræft kan udvikles hvor som helst i mavetarmsporet, herunder mave, spiserør og tyndtarm.

Selvom duodenal cancer anses for sjælden, er der visse risikofaktorer forbundet med udvikling af denne kræft. Mennesker med cøliaki eller Crohns sygdom er i øget risiko. At have colonpolypper øger også chancerne for at udvikle duodenal cancer. At spise en diæt højt i fedt er også en risikofaktor.

Symptomer kan omfatte mavesmerter, opkastning, tab af appetit og vægttab. Nogle mennesker kan føle en klump i underlivet. Duodenal cancer interfererer med fordøjelsen, og halsbrand og syre reflux kan udvikle sig. Blødning fra mave-tarmsporet kan også udvikle sig, hvilket resulterer i blodige afføring. Træthed er også et almindeligt symptom, især da kræften skrider frem.

De fleste duodenale kræftformer er adenocarcinomer. Andre tumortyper er carcinoid og sarkomer. Selvom carcinoid og sarkomer kan udvikle sig i tolvfingertarmen, er de mere almindelige i andre dele af tyndtarmen.

Fordi mange af symptomerne ligner andre typer af gastrointestinale sygdomme, kan der kræves forskellige medicinske tests for at foretage en diagnose. En fysisk undersøgelse udføres for at kontrollere om klumper i underlivet. En afføringprøve kan anbefales til at kontrollere blod i afføringen.

Yderligere tests, der kan anbefales, omfatter en CT-scanning eller røntgen af ​​abdomen. En bariumemning kan gøres, hvilket indebærer at lægge en flydende form af barium ind i endetarmen. Bariumen dækker tarmene og dette gør det muligt for tarmene at ses af en røntgenstråle. En leverfunktionstest, som måler substans frigivet af leveren, kan også bruges til at hjælpe med at foretage en diagnose.

Behandling for duodenal cancer omfatter ofte kemoterapi og muligvis strålebehandling. Behandlingstypen afhænger af patientens alder, kræftstadiet og andre sundhedsforhold, som kan være til stede. Kirurgi kan være en mulighed i nogle tilfælde.

Når kirurgi opstår, kan en fremgangsmåde kendt som Whipple-proceduren udføres. Under en Whipple fjernes tolvfingertarmen sammen med en del af maven. Maven og bugspytkirtlen er fastgjort til en anden del af tyndtarmen kaldet jejunum. Dette betragtes som en større operation og kan ikke anbefales i alle tilfælde.