Hvad er dyshidrotisk eksem?

Dyshidrotisk eksem er en hudtilstand, der påvirker hænder og fødder, der består af små blister. Kløende, væskefyldte blærer vises pludselig på hænder eller fødder, og i fremskredne tilfælde kan den berørte hud fortykkes eller blive skællende. Læger kender ikke årsagen til denne tilstand, men det er ikke smitsom. Det gentager ofte og kan blive kronisk.

Dyshidrotisk betyder “dårlig sved”, og det blev engang antaget, at dyshidrotisk eksem var en svedkjertelforstyrrelse, men mange lider oplever ikke overdreven svedtendens. Væsken inde i dyhidrotiske blærer er ikke sved, men serum, en væske, der kommer fra blodkarrene. Denne type eksem påvirker ligeligt mænd og kvinder og kan forekomme når som helst fra tidlig barndom til sen voksenalder, selvom den gennemsnitlige alder af syge er 38.

Blærerne dannet af dyshidrotisk eksem kan klø eller være smertefuldt. De bryder ikke let, men de kan briste, hvis de bliver ridset. Hvis brudt, udsender blærerne klart væske, hvilket får huden til skorpe og bliver tør. Til sidst kan huden blive tør for at revne og kan tage flere måneder at helbrede. Sæbe og vand kan forværre tilstanden.

Mulige udløsere for denne tilstand er overdreven svedtendens, stress, chloreret vand, sollys, allergisk reaktion og infektion. At holde de berørte områder fugtige eller dækket kan gøre tilstanden værre. Eksponering for sæbe, vaskemidler, frugtjuice eller råt kød kan i nogle tilfælde udløse. Nogle allergier forbundet med dyshidrotisk eksem omfatter koffein, alkohol, fødevarer med højt nikkelindhold og støvmider. Genetiske faktorer kan også bidrage til lidelsen.

De mistænkte udløsere af dyshidrotisk eksem kan ofte behandles med stressrådgivning og kostændringer. Symptomerne kan behandles med topiske midler såsom aloe vera, et plantain olie præparat, lavendel olie, hvid eddike eller saltopløsning. Nogle gange er lette behandling, eksem medicin, ciclosporin eller topiske steroider ordineret. Patienter, der lider af dyshidrotisk eksem, bør undgå vandbaserede applikationer, håndrensende produkter, sæber med natriumlaurelsulfat og vaske ramte områder i varmt vand. Band-Aid® mærkevæskebandage kan hjælpe med heling, hvis huden har revnet.