Hvad er en navlestang?

En navlestangsbrist refererer til en tilstand, der oftest forekommer hos nyfødte, selv om den også kan forekomme hos voksne. Det anslås, at så mange som 20% af nyfødte kan have tilstanden. Med denne særlige type brok er en del af tarmen, som regel ret nær navlen, ekstrudering ud forbi maves muskler. I nyfødte og småbørn kan du mærke en afrundet bump, der rykker ud fra maven, især når babyer bruger deres mave muskler til at strække, græde eller have afføring.

Den gode nyhed om denne type brok hos en baby er, at det sjældent kræver kirurgi. I de fleste nyfødte og babyer diagnosticeret med en, gør læger lidt, men vent og se. De betragtes ikke som smertefulde, selv om de kan være så hos voksne. Forældre bliver bedt om at holde øje med tegn på, at barnet er i nød, opkastning, og bliver bedt om at søge efter ændringer i brokken, herunder udvidelse og misfarvning. Sjældent kan tarmens del uden for musklerne blive fanget af muskelvæv og miste nødvendig ilt for at forblive sund. Når dette sker, er kirurgi indikeret for at skubbe tarmene tilbage og opbygge mave muskler, så brokken ikke gentager sig.

Børn kan kræve kirurgi, hvis navlestregen ikke er løst, når de er fire, men anbefalinger om operationen kan variere med forskellige læger. Voksne vil normalt kræve operation kort efter at de har udviklet en navlestreg, da voksne kan finde disse brok meget smertefuldt. Risikofaktorer for voksne er meget forskellige end børnene. Børn er mere tilbøjelige til at få brok, hvis de havde en lav fødselsvægt eller blev født for tidligt. Voksne kan udvikle disse brok, hvis de er overvægtige eller har været involveret i overdreven fysisk aktivitet som tunge løft. At have flere graviditeter tæt sammen kan også beskadige maves muskler og gøre en navlestrengelse mere tilbøjelige til at forekomme.

Kirurgi for voksne og børn, medmindre komplikationer har fundet sted, og tarmvævet er beskadiget, kan være en ambulant procedure. Almindeligvis skubbes den fremspringende tarm tilbage bag muskelvævet, og muskelen syes sammen for at forhindre gentagelse. Denne procedure kan udføres laparoskopisk, så kun et meget lille snit er påkrævet. I stedet for søm kan kirurger bruge net eller net, der hjælper med at kaste muskelvæggen op.

Hvorvidt kirurgi er nødvendig eller ej, når en navlestrengeløsning løser, er der meget lav chance for, at tilstanden vil gentage sig. Selvom det er skræmmende for forældrene at skulle klare enhver sygdomstilstand, som et barn måtte have, er det vigtigt at huske, at denne tilstand generelt er lettet, og det kan aldrig kræve kirurgi. Selv når et barn har brug for kirurgi, skal du huske på, at reparation har en ekstrem høj grad af succes og lav komplikationsgrad.