Hvad er favism?

Favism er en medicinsk tilstand, der skyldes et enzymmangel i blodet. Mennesker med denne mangel kan opleve anæmi som følge af udsættelse for fava bønner. Tilstanden er mest almindelig hos mennesker, der bor rundt i Middelhavet, og det rammer generelt mænd, selvom kvinder kan være luftfartsselskaber. For mennesker med denne tilstand kan et udvalg af andre fødevarer og nogle lægemidler også udløse en reaktion. Den mest effektive behandling er at undgå de stoffer, der kan udløse anæmi og blodtransfusion for mennesker i anæmisk krise.

Officielt er favism kendt som glukose-6-phosphat dehydrogenase mangel eller G6PD. Alvorligheden af ​​denne tilstand varierer fra patient til patient, i alle tilfælde lider folk, der er kendt som hæmolytisk anæmi, fordi deres mangel på dette enzym betyder, at deres røde blodlegemer er nedsat. Som et resultat kan cellerne nedbrydes meget hurtigt, hvilket udløser en række symptomer fra træthed til koma, afhængigt af sværhedsgraden af ​​anæmi. Sydøstasier og nogle afrikanere er også i fare for denne tilstand.

Fava bønner har været forbundet med anemiske forhold siden oldtiden, hvorfor “favism” bruges som et generisk navn for G6PD mangel. Ikke alle mennesker med denne tilstand reagerer på disse bønner, og andre bælgfrugter kan også gnide en anæmisk episode. G6PD-mangel forårsager også alvorlige reaktioner med nogle lægemidler. Mennesker med denne tilstand bør tale med en læge om, hvilke stoffer der skal undgås, da forskellige medikamenter repræsenterer forskellige risici for unikke individer, og listen over risikofyldte lægemidler er ret lang.

For nogen med den alvorlige form kan eksponering for selv pollen af ​​fava bønner forårsage en reaktion, ligesom forbruget af bønnerne. Patienten kan føle sig træt, feberagtig eller oplever hovedpine, og tilstanden kan også forårsage mavesmerter, kvalme og opkastning. Hvis den bliver ubehandlet, kan det medføre alvorlige helbredsproblemer, som et koma. Tidlige advarselsskilte inkluderer gulsot, mørk urin, og en generel følelse af følelse løber ned og træt hele tiden.

Folk der tror at de kan have favism kan testes for det. En simpel blodprøve kan kontrollere en patients enzymniveauer for at afgøre, hvorvidt patienten har en mangel eller hvor alvorlig tilstanden er. G6PD er genetisk, så folk, der har familiemedlemmer med tilstanden, vil måske overveje at blive testet.