Hvad er fosteralderen?

Fosteralder er den faktiske alder af fosteret i moderens livmoder fra tidspunktet for befrugtningen fremad. Det giver læger mulighed for at bestemme, om fosteret udvikler sig korrekt, og hvad barnets forfaldsdato er. Fødselsalderen hjælper med at fastslå hvornår og hvilken type prænatal pleje der er behov for for moderen og barnet.

Der er et par måder at finde ud af alderen. Hvis moderen kender opfattelsesdatoen, beregnes den fra den dag. Det kan også bestemmes ved at bruge en ultralyd. Ultralydet gør det muligt for lægen at se på fostrets størrelse, hvilket vil bidrage til at verificere alderen. Den første ultralyd er normalt lavet tidligt i graviditeten.

Der er en forskel mellem føtalalderen og svangerskabsalderen. Gestationsalder er tidspunktet fra moderens sidste menstruationsperiode. Fosteralderen er generelt to uger bag svangerskabsalderen. Dette skyldes, at undfangelsen normalt opstår to uger efter den sidste menstruationsperiode.

Prænatal pleje anses for vigtigt for moderen og fosteret. Etablering af fostrets nøjagtige eller estimerede alder hjælper lægerne med, hvornår de skal oprette graviditets ultralyd og udføre visse medicinske tests. Det hjælper også moderen til at vide, hvor meget vægtøgning der skal være i hele graviditeten.

Fødselsalderen er vigtig at vide, når det kommer til fostervækst og udvikling. Alderen hjælper lægen med at bestemme, om fostret vokser i den rette takt, og hvis indre organer dannes til det rigtige tidspunkt. Fostertilvækst måles mindst en gang om måneden under graviditeten og bør svare til fostrets alder. Lægen vil have et føtalt vækstdiagram for at bestemme korrekte målinger.

Hvis fosteret har en medicinsk tilstand, kan det nogle gange ses på fostrets ultralyd. Nogle medicinske forhold skal behandles, før barnet er født. Fosteralderen er meget nyttig i denne situation. Det giver lægerne mulighed for at vide, om fosteret er gammelt nok til at acceptere visse medicinske behandlinger eller operationer i livmoderen. I nogle tilfælde skal en baby leveres tidligere end den faktiske forfaldsdato. Medicinsk personale i leveringslokalet vil vide, hvad de kan forvente, baseret på fostrets alder.